Szaftos pulykagombóc friss zöldfűszerekkel: sütőben pirul

10
Nyomtatás
pulykafasirt
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi pulykafasírt egy rendkívül ízletes, nagyrészt a kamrában is megtalálható alapanyagokból készülő étel, ami tökéletes akár egy tál spagettihez is!

A pulykahús szépsége, hogy egészen sovány hús, így nem telíti el annyira a gyomrot: éppen ezért akár vacsorára is fogyasztható, vagy ebédre egy laktató főzelék vagy spagetti mellé.

Mindössze fél óra alatt elkészíthető, és olyan fűszerek teszik ízletessé, mint a fokhagymapor, az oregánó, a bors, a pirospaprika és a parmezán sajt.

Tipp

A friss petrezselymet bátran kicserélheted bazsalikomra vagy akár metélőhagymára is.

Szaftos pulykagombóc

pulykafasirt

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 30 g reszelt parmezán
  • 30 g zsemlemorzsa
  • 1 ek friss, aprított petrezselyem
  • 1 tk
  • 1 kk fokhagymapor
  • 1 kk hagymapor
  • 1 tk olasz fűszerkeverék
  • 0.5 kk őrölt fekete bors
  • 0.5 kk őrölt pirospaprika (elhagyható)
  • 450 g sovány pulykahús
  • 1 db nagy tojás
  • 1.5 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vegyünk elő egy hőálló serpenyőt, vagy ha az nincs, akkor egy 20x30 cm-es tepsit. Utóbbit béleljük ki alufóliával és permetezzük meg olajjal. A serpenyőt elég kiolajozni.

Egy nagy keverőtálba tegyük bele a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, a fűszernövényt, a sót, a fokhagyma- és a hagymaport, a fűszerkeveréket, a borsot és a pirospaprikát, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a darált pulykahúst is, és alaposan dolgozzuk össze a fűszerekkel.

Egy kis tálban verjük fel a tojást és adjuk a húsos keverékhez. Ismét dolgozzuk össze.

Egy evőkanál segítségével kanalazzunk ki a húsból, és készítsük kb. 4 cm-es átmérőjű gombócokat. Nedves kézzel is csinálhatjuk, úgy nem tapad a kezünkhöz.

A kész gombócokat tegyük a korábban előkészített tepsibe. 

A tetejüket kenjük meg olívaolajjal, majd süssük az előmelegített sütőben kb. 15 percig, vagy amíg a húsgombócok szép barnára nem sülnek. Azt, hogy átsültek-e a gombócok, úgy ellenőrizhetjük, ha a tepsi közepéről kiveszünk egy golyót és kettévágjuk. Ha belül már nem nyers, akkor jól dolgoztunk.

A kész gombócokhoz készíthetünk főzeléket, burgonyapürét vagy akár spagettit is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon