
Krémes piros pesto szárított paradicsomból: pirítósra kenve, de tésztán is isteni

A pesto, legyen zöld vagy piros, elképesztően ízletes szósz, amellyel egy egyszerű főtt tésztát is feldobhatsz.
Az igazán édes és lédús paradicsom szezonja viszonylag rövid, így érdemes minél többet venni belőle és minél változatosabb formákban felhasználni. Készíts belőle lecsót, de olajban is elteheted, konfitálhatod. Az üvegben nagyon jól fog mutatni a kamrapolcon, és már egy egyszerű pirítóssal is tökéletes vacsora lehet.
Szárított paradicsomot is készíthetsz belőle, ha megőriznéd télre a zamatát, amelyből - fűszerekkel összeturmixolva - akár pesto is készülhet. Az eredeti pesto bazsalikommal készül, de bármilyen zöldből készíthetsz krémet.
Szárított paradicsomos pesto

Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 milliliter extraszűz olívaolaj
- 60 gramm mandula (blansírozott)
- 2 evőkanál rozmaring (friss)
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál bors
- 10 darab szárított paradicsom (olajban)
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük aprítógépbe, majd pürésítsük majdnem krémesre, de nem baj, ha a paradicsom itt-ott darabokban van. Kész is van, rengetegféleképpen felhasználható.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!