A klasszikus karácsonyi pulykasült receptje: így lesz omlós a húsa, ropogós a bőre
A pulykasült hidegen-melegen is fenséges.
A hal és a töltött káposzta mellett hazánkban is egyre több családban kerül pulyka a karácsonyi asztalra. Megsütheted akár egészben, vagy csak a mellét, amit különféle töltelékkel is gazdagíthatsz. A puha, édeskés aszalt szilva és a gesztenye együtt kifejezetten jók, ünnepivé teszik a húst. Sőt, a sajtot se spórold ki a töltelékből.
Érdemes baconben sütni a pulykamellet, akkor ízletesebb lesz, és a hús nem szárad ki sütés közben. Ha nem fogy el ebédre vagy vacsorára, hidegen is kínálhatod. Tehetsz mellé ízlés szerint zöldségeket is, így a körettel sem kell külön foglalkozni.
A töltelékhez az aszalt szilvát áztassuk vörösborba fél órára. Ezt követően csepegtessük le.
A megtisztított pulykamellet hosszában vágjuk be egy éles késsel, és nyissuk szét, mint egy könyvet. Kicsit klopfoljuk ki, hogy nagyjából egyforma vastagságú legyen a hús mindenhol, és fűszerezzük sóval, borssal.
Hosszában, az egyik felén osszuk el az aszalt szilvát. Szórjuk meg reszelt sajttal és durvára vágott, sült gesztenyével, majd tekerjük össze a húst. Az oldalait rögzíthetjük hústűvel vagy -csipeszekkel.
Borítsuk be baconnel, és rakjuk át a hústekercset zsírral kikent tepsibe. Öntsünk alá kevés vizet, és fedjük le alufóliával.
Toljuk előmelegített sütőbe, és 190 fokon süssük másfél-két órát. Időnként locsolgassuk a saját szaftjával. Az utolsó 20 percben vegyük le a fóliát. Akkor van kész, ha könnyen belemegy a húsba egy hegyes kés, a bacon pedig szép piros, ropogós. A sütőből kivéve pihentessük legalább 15 percig, hogy szebben tudjuk szeletelni.
Fotó: Getty Images