Aszalt szilvás pulykarolád baconbe tekerve: fantasztikus ünnepi főfogás

pulykarolád
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aszalt szilvás pulykarolád az egyik legfinomabb karácsonyi főétel. A baconnek köszönhetően a hús biztosan nem szárad ki, a töltelék pedig fenségessé teszi.

A hal és a töltött káposzta mellett hazánkban is egyre több családban kerül pulyka a karácsonyi asztalra. Megsütheted akár egészben, vagy csak a mellét, amit különféle töltelékkel is gazdagíthatsz. A puha, édeskés aszalt szilva és a gesztenye együtt kifejezetten jók, ünnepivé teszik a húst. Sőt, a sajtot se spórold ki a töltelékből.

Érdemes baconben sütni a pulykamellet, akkor ízletesebb lesz, és a hús nem szárad ki sütés közben. Ha nem fogy el ebédre vagy vacsorára, hidegen is kínálhatod. Tehetsz mellé ízlés szerint zöldségeket is, így a körettel sem kell külön foglalkozni. 

Aszalt szilvás pulykarolád baconben

aszalt-szilvas-toltott-rolad

Hozzávalók 6 személyre

  • 1.5 kg pulykamellfilé
  • 1 dl vörösbor
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 15 dkg sajt
  • 15 dkg sült gesztenye
  • bors
  • 30 dkg bacon
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez az aszalt szilvát áztassuk vörösborba fél órára. Ezt követően csepegtessük le. 

A megtisztított pulykamellet hosszában vágjuk be egy éles késsel, és nyissuk szét, mint egy könyvet. Kicsit klopfoljuk ki, hogy nagyjából egyforma vastagságú legyen a hús mindenhol, és fűszerezzük sóval, borssal.

Hosszában, az egyik felén osszuk el az aszalt szilvát. Szórjuk meg reszelt sajttal és durvára vágott, sült gesztenyével, majd tekerjük össze a húst. Az oldalait rögzíthetjük hústűvel vagy -csipeszekkel.

Borítsuk be baconnel, és rakjuk át a hústekercset zsírral kikent tepsibe. Öntsünk alá kevés vizet, és fedjük le alufóliával. 

Toljuk előmelegített sütőbe, és 190 fokon süssük másfél-két órát. Időnként locsolgassuk a saját szaftjával. Az utolsó 20 percben vegyük le a fóliát. Akkor van kész, ha könnyen belemegy a húsba egy hegyes kés, a bacon pedig szép piros, ropogós. A sütőből kivéve pihentessük legalább 15 percig, hogy szebben tudjuk szeletelni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük