Savanyú káposztás sztrapacska: sültek mellé is kínálhatod

savanyu-kaposztas-sztrapacska-receptje
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplis tésztájú sztrapacska savanyú káposztával, pirított baconnel sokak kedvence. Egy-két trükkel olyan tökéletes lesz a tészta, mint a felvidéki vendéglőkben.

A szlovákok híres tésztáját, a sztrapacskát vagy haluskát a juhtúrós mellett savanyú káposztás változatban is feltétlenül meg kell kóstolni. A nokedlihez hasonló, krumplis tészta önmagában is kiváló, és gyakran húsok mellé kínálják. A különféle sertéssültek, a csülök, a kolbász is tökéletes hozzá. Ropogós baconnel még izgalmasabbá teheted. 

A sztrapacskát otthon sem bonyolult elkészíteni, csak a nyers krumpli reszelése időigényes kicsit. A tésztába kerülő liszt mennyisége attól is függ, hogy milyen típusú krumplival dolgoztál, mennyit vesz fel.

Az adagot érdemes megduplázni, mert mindenki szívesen repetázik belőle. 

Savanyú káposztás sztrapacska

sztrapacska

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg bacon
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A nyers krumplit hámozzuk meg, majd reszeljük le. Adjuk hozzá a lisztet, kevés sót, és gyorsan gyúrjuk össze. Rugalmas, a nokedlihez hasonló állagú tésztát kell kapnunk. Amennyiben túl híg a massza, szórjunk még hozzá lisztet.

Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd szaggassuk bele a tésztát kanállal vagy nokedliszaggatóval. Ha két-három perc múlva a galuskák feljönnek a víz tetejére, szűrjük le, és csepegtessük le.

A bacont vágjuk kisebb darabokra, és pirítsuk meg kevés zsiradékon. Szűrőlapáttal szedjük ki a fazékból, és tegyük félre.

A káposztát nyomkodjuk ki, ha nagyon savanyú, akkor mossuk is ki, és dinszteljük egy kicsit a baconből visszamaradt zsiradékon. Keverjük hozzá a sztrapacskát, dobjunk még hozzá ízlés szerint sót, borsot, rakjuk a tetejére a pirított bacont, és már tálalhatjuk is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük