Tojásmentes tócsni: így is nagyon ropogós lesz
Elég a serpenyőben formázni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tócsnit készíteni lehet, hogy régen macerásnak számított, de csak azért, mert nem volt még robotgép, és reszelni kellett a krumplit. Ami azt jelenti, hogy minimális konyhai felszereltséggel is lehet tócsnit készíteni, ha minden kötél szakad. Mint általában a krumplis ételeket, ezt is imádni fogja mindenki.

Sőt, annyira magától értetődő étel, hogy egymástól függetlenül az ország több pontján is feltalálták (meg nyilván a világban is), erről árulkodik, hogy olyan sok neve van. Hallottam már tócsninak, tócsinak és lepcsánkának is.

A lényeg ugyanaz: a lereszelt krumpli kiereszti a keményítőtartalmát, amihez adunk még egy kis lisztet és sót, majd serpenyőben megsütjük. Ha biztosra akarunk menni, teszünk hozzá tojást is, aminek a szerepe, maradjunk abban, inkább a plusz fehérje hozzáadása - láttam én már tócsnit vega családnál, tojás nélkül sütve, és nem esett szét egyáltalán.

A tócsni lehet egyébként köret, de főételként is jól szerepel. Ilyenkor természetesen jó sok tejfölt kell mellé adni, amit fokhagymával, zöldfűszerekkel, vagy bármi mással feldobtunk, de reszelhetünk bele sajtot is, elrontani biztos nem fogja.

Tócsni

tócsni

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli
  • 2 evőkanál liszt
  • opcionális tojás
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 1 deciliter olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, esetleg áttoljuk a robotgép reszelő adapterén.

Megsózzuk. Ha túl sok a leve, leöntjük róla, hozzáadjuk a lisztet, a borsot és a tojást, és jól elkeverjük.

Egy serpenyő aljában olajat forrósítunk. Evőkanállal halmokat rakunk a tésztából, és lenyomjuk, hogy lapos legyen. Mindkét oldalukat megsütjük 5-5 perc alatt.

Fűszeres tejföllel, vagy köretként is tálalhatjuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük