Ropogós szezámos szelet mézzel – A görög édességet imádni fogod

szezámos szelet cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi abbahagyhatatlan csemege ez a szezámos szelet, amely nemcsak isteni, hanem energiával is feltölt.

A szezámmag elképesztően egészséges kis magocska, tele van jó zsírokkal és fehérjével. Sós nassok, például a sajtos rúd tetejét is megszórhatod vele, vagy pékárun is jól mutat, de panírba is belekeverheted. A mézes csirkefalatokat is ebbe forgasd. Ebbe a laktató és rostgazdag zabpehelykenyérbe is nagyon jól illik, nemcsak ízében, hanem tápértékében is sokat ad hozzá. A tahini, vagyis a szezámmagpaszta pedig a hummusz alapanyaga, de zöldségekre is öntheted.

A szezámmag és a méz tökéletes páros, ahogy ebben a görög édességben is, amelyet karamellizált cukorral tehetsz még ropogósabbá.

Szezámos-mézes szelet

szezámos szelet recept ok

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 500 gramm szezámmag
  • 250 gramm méz
  • 250 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt, és szórjuk rá a szezámmagot. Süssük aranybarnára. 

Egy lábasban közepes lángon melegítsük össze a mézet és a cukrot, és várjuk meg, amíg karamellizálódnak. Ekkor vegyük le a tűzről az edényt, és forgassuk össze a szezámmagokkal. 

Egy tálcát vagy bármilyen más lapos felületet vékonyan kenjünk meg olajjal, és öntsük rá a keveréket. Lapogassuk egyforma vastagságúra, majd vágjuk egyforma téglalapokra, és tegyük egy rácsra hűlni. 

Csomagoljuk be őket egyenként, és tegyük egy zárható dobozba. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük