Így készíts kökénylekvárt – Raktározd el a C-vitamint télre
Biztosan sokan hallottak már a kökényről, de hogy mi fán terem, és mire jó, manapság egyre kevesebben tudják. Ennek apropóján most egy kökénylekvárreceptet mutatunk.
A kökény, akárcsak a naspolya, a birsalma és a homoktövis, egy kifejezetten ősszel beérő gyümölcs. Ez a közönséges cserjeként létező növény – annak ellenére, hogy tövises ágai és fűrészfogszerű levelei nehezen hozzáférhetővé teszik a laikusok számára – több olyan szuper képességgel rendelkezik, amiért érdemes kockáztatni.
Eme parányi, kék színű, zöld húsú, savanykás bogyós gyümölcs ugyanis dúskál a C-vitaminban, a pektinben és a szerves savakban is, az ásványi anyagokról nem is beszélve.
Mint megannyi bogyós gyümölcs, nyilván nyersen fogyasztva a legegészségesebb, ugyanakkor süteményekbe, likőrökhöz és lekvárokhoz is kiváló alapanyag. Gyógyhatásairól itt olvashatsz bővebben.
Tipp
Mivel a kökény pektintartalma igen magas, ezért a dzsemfix inkább csak a biztonsági játékosok számára ajánlott, egyébként elhagyható. A cukor mennyisége növelhető, hogyha kóstolásra a lekvár íze túlzottan fanyar lenne.
Kökénylekvár
Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 g kökény (nyers termés)
- 2 dl víz
- 100 g cukor
- 1 db fahéjrúd
- 0.5 csomag dzsemfix (elhagyható)
Elkészítés:
A kökényt tegyük fel egy közepes lábosban a vízzel főni.
Amint felforr a víz, a hús szépen elkezd leválni a magról.
A gyümölcshúst tegyük egy nagyobb lukú szűrőbe, amin át tudjuk préselni, a magok viszont fennakadnak rajta.
A kész gyümölcshúst tegyük vissza a lábosba, adjunk hozzá a cukrot, a fahéjat és forraljuk össze őket.
Ha használunk dzsemfixet, a végén adjuk hozzá a csomagoláson írtak szerint.
Ha kész, a lekvárt tegyük kisebb, steril befőttesüvegekbe, majd a lezárt üvegeket csomagoljuk be rendesen konyharuhákba, hogy szépen, lassan hűljenek csak ki.
-
2024-04-21 08:36:01
-
2024-03-24 10:16:01
-
2024-02-23 07:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!