Így készíts kökénylekvárt – Raktározd el a C-vitamint télre

2
Nyomtatás
kokenylekvar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Biztosan sokan hallottak már a kökényről, de hogy mi fán terem, és mire jó, manapság egyre kevesebben tudják. Ennek apropóján most egy kökénylekvárreceptet mutatunk.

A kökény, akárcsak a naspolya, a birsalma és a homoktövis, egy kifejezetten ősszel beérő gyümölcs. Ez a közönséges cserjeként létező növény – annak ellenére, hogy tövises ágai és fűrészfogszerű levelei nehezen hozzáférhetővé teszik a laikusok számára  – több olyan szuper képességgel rendelkezik, amiért érdemes kockáztatni.

Eme parányi, kék színű, zöld húsú, savanykás bogyós gyümölcs ugyanis dúskál a C-vitaminban, a pektinben és a szerves savakban is, az ásványi anyagokról nem is beszélve.

Mint megannyi bogyós gyümölcs, nyilván nyersen fogyasztva a legegészségesebb, ugyanakkor süteményekbe, likőrökhöz és lekvárokhoz is kiváló alapanyag. Gyógyhatásairól itt olvashatsz bővebben.

Tipp

Mivel a kökény pektintartalma igen magas, ezért a dzsemfix inkább csak a biztonsági játékosok számára ajánlott, egyébként elhagyható. A cukor mennyisége növelhető, hogyha kóstolásra a lekvár íze túlzottan fanyar lenne.

Kökénylekvár

kokenylekvar

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 800 g kökény (nyers termés)
  • 2 dl víz
  • 100 g cukor
  • 1 db fahéjrúd
  • 0.5 csomag dzsemfix (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A kökényt tegyük fel egy közepes lábosban a vízzel főni.

Amint felforr a víz, a hús szépen elkezd leválni a magról. 

A gyümölcshúst tegyük egy nagyobb lukú szűrőbe, amin át tudjuk préselni, a magok viszont fennakadnak rajta.

A kész gyümölcshúst tegyük vissza a lábosba, adjunk hozzá a cukrot, a fahéjat és forraljuk össze őket. 

Ha használunk dzsemfixet, a végén adjuk hozzá a csomagoláson írtak szerint.

Ha kész, a lekvárt tegyük kisebb, steril befőttesüvegekbe, majd a lezárt üvegeket csomagoljuk be rendesen konyharuhákba, hogy szépen, lassan hűljenek csak ki. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon