Édes vajas keksz datolyával - Rengeteg energiát ad a szezámos süti

tahini keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tahini nem csak hummuszba vagy öntetnek finom, de krémes, szezámos ízű édes keksz alapjául is szolgálhat.

Az, hogy a tahinit édes közegbe teszik, csak elsőre tűnhet meglepőnek, hiszen a diót, mogyorót és egy csomó magot rendszeresen alkalmaznak édességek készítésénél, miért ne tennék így a szezámmaggal is? A diós íz és a csodálatosan sűrű, selymes állag nagyon sok desszertnek tesz jót, például ennek a keksznek is. 

Ebben az esetben is az az elv vezérelt, hogyha már úgyis nassolok, illetve nassolni adok a gyereknek, akkor olyat adjak, ami laktat és energiát biztosít, illetve van benne sok vitamin, ásványi anyag, tápanyag. A datolya és a szezámmag éppen azok az alapanyagok, amelyek tudják mindezt, ráadásul nagyon finomak. 

Ebben a ropogtatnivalóban is szezámmag van, csak nem paszta formájában, ezt akkor süsd meg, ha valami sósra vágysz inkább. Ha pedig zabkekszrajongó vagy, akkor itt az ideje, hogy megsüsd ezt a banános változatot

Tahinis-szezámmagos keksz

tahini keksz kicsi

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 125 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 100 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 75 gramm tahini
  • 100 gramm cukor
  • 75 gramm puha datolya
Recept idők

Elkészítés:

A datolyákat kimagozzuk, felaprítjuk, és ha szárazabb, akkor beáztatjuk langyos vízbe. 

Elkeverjük egy nagy tálban a liszteket a sóval és a sütőporral. Robotgépben vagy habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat a tahinivel és a cukorral, majd a tojásokat is egyenként beledolgozzuk.

A krémes keverékhez forgatjuk a szárazat és a datolyát, simára keverjük őket, majd néhány órára behűtjük a keveréket. 

Kis pingponglabdányi golyókat gyúrunk belőle, ezeket egymástól 3 cm távolságra tepsire rakosgatjuk. 

A sütőt előmelegítjük 190 fokon, majd betoljuk a tepsit. 10-12 perc alatt fognak megsülni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük