Ha ezeket elkészíted otthon, nem veszel majd édességet a boltban: 8 egészséges és finom keksz
Egészséges és finom harapnivalók, amikkel kiválthatod a bolti, feldolgozott termékeket.
A tahini leginkább a hummusz és más közel-keleti ételek kapcsán lehet ismerős, ám a legtöbb magvajhoz hasonlóan más fogásokhoz, sőt desszertekhez is felhasználhatod. A szezámmagból készült paszta ugyanis bármilyen ételt képes karakteresebb ízűvé tenni, ráadásul a mogyoró-, a kesu- vagy a mandulavajhoz hasonlóan nagy mennyiségű zsiradék van benne, így akár a vajat vagy az olajat is pótolhatod vele, és még egészségesebb is.
Ez történt ebben a puha, puffancs kekszben is, amelybe ráadásként fahéj, gyömbér és szerecsendió is került, így egy igazán tartalmas harapnivalót eredményeznek, amely akár az uzsonnásdobozban is elfér. A keksz emellett mandulaliszttel készül, így még gluténmentes is.
Egy közepes tálban keverjük össze a tahinit, a juharszirupot és a vaníliakivonatot.
Egy másik tálban keverjük össze a mandulalisztet, a fűszereket, a sütőport és a sót, majd dolgozzuk a tahinis alaphoz. Egy sűrű masszát kell kapnunk, amely viszonylag könnyen formázható.
Szaggassunk belőle evőkanálnyi mennyiségeket, formázzunk gombócokat, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Tenyérrel kissé lapítsuk le.
Tegyük 175 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük enyhén rózsaszínűre. Teljes kihűlés után fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu