Tahinis keksz aromás fűszerekkel: mandulaliszt az alapja

10
Nyomtatás
Tahinis-keksz-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a puha fűszeres keksz különleges hozzávalóval készül: a tahini nemcsak a sütemény ízét bolondítja meg, de egyúttal a zsiradékot is helyettesíti.

A tahini leginkább a hummusz és más közel-keleti ételek kapcsán lehet ismerős, ám a legtöbb magvajhoz hasonlóan más fogásokhoz, sőt desszertekhez is felhasználhatod. A szezámmagból készült paszta ugyanis bármilyen ételt képes karakteresebb ízűvé tenni, ráadásul a mogyoró-, a kesu- vagy a mandulavajhoz hasonlóan nagy mennyiségű zsiradék van benne, így akár a vajat vagy az olajat is pótolhatod vele, és még egészségesebb is.

Ez történt ebben a puha, puffancs kekszben is, amelybe ráadásként fahéj, gyömbér és szerecsendió is került, így egy igazán tartalmas harapnivalót eredményeznek, amely akár az uzsonnásdobozban is elfér. A keksz emellett mandulaliszttel készül, így még gluténmentes is.

Tahinis keksz

Tahinis-keksz

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 200 g tahini
  • 120 ml juharszirup
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 250 g mandulaliszt
  • 0.5 tk. őrölt fahéj
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk. gyömbér
  • 0.5 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a tahinit, a juharszirupot és a vaníliakivonatot.

Egy másik tálban keverjük össze a mandulalisztet, a fűszereket, a sütőport és a sót, majd dolgozzuk a tahinis alaphoz. Egy sűrű masszát kell kapnunk, amely viszonylag könnyen formázható.

Szaggassunk belőle evőkanálnyi mennyiségeket, formázzunk gombócokat, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Tenyérrel kissé lapítsuk le.

Tegyük 175 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük enyhén rózsaszínűre. Teljes kihűlés után fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon