Cipóban tálalt tárkonyos pulykaraguleves: sok zöldséggel az igazi
Tálald a sűrű, gazdag tárkonyos pulykaragulevest cipóban! Kevesebbet kell mosogatnod, és laktatóbb is lesz az ízletes fogás.
A ragulevesek, akárcsak egy jó húsleves, rendkívül kedvelt és népszerű ételek. Ez a változat sokféle zöldséggel készül, és a hús és a tárkony adja meg az igazi karakterét. Az alábbi ragulevest kivételesen nem csirkével vagy pulykával, hanem vaddisznóhússal készítettük.
A levest megszórhatod pirított kenyérkockákkal is a tálalásnál, ha nincs kedved tésztát kifőzni hozzá.
A húst vágjuk fel szeletekre, majd azokat egészen apró kis darabokra. Enyhén sózzuk és borsozzuk be a darabokat, hogy már a pirulás alatt is legyen egy finom, sós, borsos alapízük.
A zöldségeket mossuk, illetve hámozzuk meg. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikázzuk fel, a karalábét és a krumplit kockázzuk, a zellert pedig szeleteljük. A gombát szintén vágjuk fel szeletekre, a fokhagymát pedig pucoljuk meg.
A vajat olvasszuk fel egy nagyobb lábosban.
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd a vajon pároljuk üvegesre.
Ha a hagyma már üveges, adjuk hozzá a tárkonyt, a babérlevelet, az őrölt fekete borsot, majd forgassuk át alaposan. Végül adjuk hozzá a húst és pároljuk fehéredésig.
A fokhagymagerezdeket aprítsuk fel, és adjuk a húsos alapléhez.
A húshoz adjunk hozzá a vizet/alaplevet, és addig főzzük, amíg megpuhul, ez körülbelül 1-1,5 óra.
Ha időközben túl sok víz párolog el a levesből, pótoljuk vízzel vagy zöldségalaplével.
Amikor a hús már megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket, majd kóstolás alapján utánfűszerezhetjük sóval, borssal és tárkonnyal.
A zöldségeknek nem kell sok idő, hogy puhára főjenek, így további 25 perc elteltével már készíthetjük is a habarást, hogy tényleg szép, sűrű legyen a leves.
Ehhez keverjük össze a lisztet és a főzőtejszínt, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyit a forró levesből. Keverjük el, majd az egészet öntsük a levesbe folyamatos kevergetés mellett. Forraljuk össze, és még melegen tálaljuk is 1-2 szelet citrommal.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu