Tartalmas, magyaros leves sok hússal és zöldséggel – Már egy tányérnyi eltelít
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Hűvösebb napokon nincs is jobb, mint vígan elkanalazni egy jó nagy tányér forró levest.
A tartalmas levesekről a húsleves, a bableves és a gulyásleves jut az emberek eszébe, pedig egy kis fantáziával saját recept is készülhet.
A leves megalkotásánál az elsődleges szempontom az volt, hogy jellegzetes hazai alapanyagokat és technikákat használjak fel, így pörköltalappal indítottam, majd szép, erőteljes színű kalocsai pirospaprikával fűszereztem az ételt.
A leves lényege, hogy minél több zöldség gazdagítsa, nyugodtan tovább lehet álmodni, kerülhet bele pár levél kínai kel, zellergumó, gomba, hegyes-erős paprika és paradicsom is. Hogy még tartalmasabb legyen, a levesbe csipetkét is tettünk, tálalásnál tejfölt kanalaztunk rá és kenyeret is kínáltunk mellé.
Magyaros leves
Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 50 dekagramm sertéslapocka vagy comb
- 1 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 szál zellerszár
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej karalábé
- 2 darab krumpli
- kevés olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
Csipetke:
- 10 dekagramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Tálalásnál:
- tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket daraboljuk fel tetszőlegesen, kivéve a hagymát, azt finomra vágjuk fel.
A húst közepes méretű kockákra vágjuk fel.
Magas falú lábasban, kevés olajon kezdjük el a hagymát dinsztelni. Miután a hagyma összeesett, húzzuk félre a fazekat, keverjük el a hagymát a pirospaprikával, majd dobjuk rá a húst és alaposan forgassuk egybe. A fazekat újra tegyük vissza a tűzhelyre, majd 2-3 perc után az összekészített zöldségeket is keverjük a húshoz, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval és borssal, valamint házi ételízesítő kocka is kerülhet bele, hogy még finomabb legyen az íze.
Amikor a zöldségek megpuhultak, tegyük a csipetkét a levesbe, majd 3-4 perc főzés után zárjuk el a lángot a fazék alatt.
Csipetke:
Öntsük keverőtálba a lisztet, a sót és a tojást, villával kezdjük el összedolgozni, majd kézzel folytassuk tovább a gyúrást addig, amíg a tészta már nem ragad a kezünkhöz.
A tésztát kicsit lapítsuk ki, majd csípjünk belőle kis darabokat, amiket a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal kicsit sodorjunk meg, majd tegyük a szemeket a levesbe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors