Friss, ropogós zöldséges tavaszi tekercs - Otthon sem nehéz elkészíteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak dolgok, amiről tudjuk, hogy nem kellene, mégis megtesszük. Ilyen például, mikor váratlanul ránk tör az éhség, és egy hirtelen ötlettől vezérelve a sarki kínai étteremben látjuk a megoldást.

Korábbi tapasztalatokból azonban tudjuk, hogy ez a megoldás valószínűleg nemhogy nem szerencsés, hanem konkrétan a köldöktáji katasztrófa felé sodor bennünket. Én mindig arra gondolok, mikor belépek egy ilyen helyre, hogy azzal, hogy zöldséges ételt választok, minden veszély elhárul - a fő rizikófaktor ugyebár a hús, amiről ki tudja, miféle. 

Én amúgy is inkább a zöldséges ételeket preferálom. Magától értetődően, ideális választásnak tűnik például egy jó kis tavaszi tekercs. De ez a választás távolról sem ideális. Ezeken a helyeken a tavaszi tekercsnek nevezett kreáció nem más, mint fáradt olajban megfőzött rizspapírtészta pár szomorú, vékony sárgarépaszállal és furcsa, színtelen kínaikel-csíkokkal.

Mit lehet tenni, ha mégis tavaszi tekercset ennénk?

Szóval vagy menjünk rendes kínai étterembe, vagy, ami sokszor a legjobb választás, készítsük el magunk a megkívánt étket, és akkor az egész folyamat az alapanyagok beszerzésétől a felhasználásukon át az elkészítésig az irányításunk alatt marad. Mivel a felhasznált olajmennyiség miatt fakadtam ki, ezért az alábbi étel olaj nélkül készül. Nevezzük friss tavaszi tekercsnek, vagy ahogy Vietnámban nevezik, nyári tekercsnek.

Friss tavaszi tekercs mogyorószósszal

tavaszi2.gif

Hozzávalók 4 adaghoz:

szósz

  • 0.5 csésze mogyoróvaj (krémes)
  • 0.33 csésze víz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál tamari szójaszósz
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 teáskanál pirított szezámolaj

tekercs

  • 8 darab rizspapír-tésztalap
  • 50 gramm risztészta
  • 1 darab mangó (érett)
  • 2 darab répa
  • 0.5 darab sárga kaliforniai paprika
  • 0.5 darab piros kaliforniai paprika
  • 0.25 fej lilakáposzta (kicsi)
  • 1 marék koriander
Recept idők

Elkészítés:

Először a szószt készítjük el. A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük össze alaposan, majd tegyük félre.

Egy lábasban forraljunk vizet. A tűzről levéve engedjük bele a rizstésztát. 2-3 perc elteltével szűrjük le, tegyük félre.

Csíkozzuk fel a paprikákat, a répát, a mangót, a lilakáposztát. A koriandert mossuk és szárongassuk meg.

Újfent melegítsünk vizet. Mikor a víz kézmeleg, vegyük le a tűzről, és merítsünk meg benne egy rizspapír-tésztalapot. 10-15 másodperc elegendő neki. A rizslapot óvatosan emeljük ki a vízből, és fektessük a munkalapra.

A közepére tegyünk egy kicsit mindegyik töltelékből. Két oldalt hajtsuk be a lapot, majd szorosan tekerjük fel. Így járjunk el, míg elfogy minden rizslap és töltelék. A mogyorószósszal tálaljuk.
 

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük