![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Friss, ropogós zöldséges tavaszi tekercs - Otthon sem nehéz elkészíteni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Vannak dolgok, amiről tudjuk, hogy nem kellene, mégis megtesszük. Ilyen például, mikor váratlanul ránk tör az éhség, és egy hirtelen ötlettől vezérelve a sarki kínai étteremben látjuk a megoldást.
Korábbi tapasztalatokból azonban tudjuk, hogy ez a megoldás valószínűleg nemhogy nem szerencsés, hanem konkrétan a köldöktáji katasztrófa felé sodor bennünket. Én mindig arra gondolok, mikor belépek egy ilyen helyre, hogy azzal, hogy zöldséges ételt választok, minden veszély elhárul - a fő rizikófaktor ugyebár a hús, amiről ki tudja, miféle.
Én amúgy is inkább a zöldséges ételeket preferálom. Magától értetődően, ideális választásnak tűnik például egy jó kis tavaszi tekercs. De ez a választás távolról sem ideális. Ezeken a helyeken a tavaszi tekercsnek nevezett kreáció nem más, mint fáradt olajban megfőzött rizspapírtészta pár szomorú, vékony sárgarépaszállal és furcsa, színtelen kínaikel-csíkokkal.
Mit lehet tenni, ha mégis tavaszi tekercset ennénk?
Szóval vagy menjünk rendes kínai étterembe, vagy, ami sokszor a legjobb választás, készítsük el magunk a megkívánt étket, és akkor az egész folyamat az alapanyagok beszerzésétől a felhasználásukon át az elkészítésig az irányításunk alatt marad. Mivel a felhasznált olajmennyiség miatt fakadtam ki, ezért az alábbi étel olaj nélkül készül. Nevezzük friss tavaszi tekercsnek, vagy ahogy Vietnámban nevezik, nyári tekercsnek.
Friss tavaszi tekercs mogyorószósszal
![tavaszi2.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291025/29102501_93149deca0ee016dc3d9195fb9585330_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
szósz
- 0.5 csésze mogyoróvaj (krémes)
- 0.33 csésze víz
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál tamari szójaszósz
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 teáskanál pirított szezámolaj
tekercs
- 8 darab rizspapír-tésztalap
- 50 gramm risztészta
- 1 darab mangó (érett)
- 2 darab répa
- 0.5 darab sárga kaliforniai paprika
- 0.5 darab piros kaliforniai paprika
- 0.25 fej lilakáposzta (kicsi)
- 1 marék koriander
Elkészítés:
Először a szószt készítjük el. A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük össze alaposan, majd tegyük félre.
Egy lábasban forraljunk vizet. A tűzről levéve engedjük bele a rizstésztát. 2-3 perc elteltével szűrjük le, tegyük félre.
Csíkozzuk fel a paprikákat, a répát, a mangót, a lilakáposztát. A koriandert mossuk és szárongassuk meg.
Újfent melegítsünk vizet. Mikor a víz kézmeleg, vegyük le a tűzről, és merítsünk meg benne egy rizspapír-tésztalapot. 10-15 másodperc elegendő neki. A rizslapot óvatosan emeljük ki a vízből, és fektessük a munkalapra.
A közepére tegyünk egy kicsit mindegyik töltelékből. Két oldalt hajtsuk be a lapot, majd szorosan tekerjük fel. Így járjunk el, míg elfogy minden rizslap és töltelék. A mogyorószósszal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!