Pihe-puha tejes buci házilag: édes és sós alapnak is tökéletes

2
Nyomtatás
tejes-buci2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Foszlós és elképesztően puha a tejjel és tejszínnel gyúrt buci tésztája, amely édes és sós reggelik alapja is lehet.

Házi péksütit készíteni nem nagy ördöngösség, és bár a foszlós végeredmény érdekében időt kell adni neki, az összeállítással nem lesz sok gondod. Az alábbi buci pihe-puha, ugyanis rengeteg tej és tejszín gazdagítja a tésztáját.

A tejes buci enyhén édeskés, de nem túlzóan, így édes és sós reggelik alapja is lehet, sőt, ha nagyobb gombócokká formázod, hamburgert is készíthetsz belőle, ha pedig rudakká, akár kenyeret is.

Nem baj, ha a bucik összeérnek/összenőnek a sütőben, szépen szét lehet majd őket szedni, az viszont fontos, hogy magasabb peremű sütőformát/tepsit válassz.

Tejes buci

tejes-buci

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 160 ml zsíros tejszín
  • 250 ml tej
  • 1 db tojás
  • 70 g kristálycukor
  • 500 g búzaliszt
  • 1 ek. porélesztő
  • 1 tk.
  • a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek.

Tegyünk minden hozzávalót egy tálba, majd dagasztókarral ellátott robotgéppel vagy kézzel dagasszuk a tésztát 15 percig. Ha túl ragacsos, adjunk még hozzá egy kevés lisztet, de fontos, hogy lágy maradjon. Ha már elválik a tál falától, készen van, takarjuk le, és tegyük félre kelni 1 órára, vagy míg a duplájára nem nő.

Vajazzunk ki egy magasabb peremű sütőtálat/formát/tepsit, valószínűleg kettőre is szükség lesz.

A megkelt tésztát dagasszuk át kézzel vagy géppel, majd borítsuk lisztezett felületre, és felezzük el. Mindkét feléből készítsünk 8-8 tésztagombócot, bucit. Rendezzük el őket a két tepsi, sütőforma között, majd fedjük le, és hagyjuk kelni egy újabb órát.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A bucik tetejét kenjük le felvert tojással, majd toljuk őket a sütőbe 20-25 percre, vagy míg aranybarnák nem lesznek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon