Foszlós, édeskés hamburgerbuci házilag: sokkal finomabb, mint a bolti

hamburgerbuci
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igaz, készen is kapni bucit, a legtöbb morzsálódik, nincs semmi ízük, és inkább tömörek, mint levegősek. Ha meguntad, hogy ez rontja el a hamburgerélményt, készítsd el házilag a zsemlét!

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a hamburgert: a szaftos húspogácsa, az édeskés, foszlós buci és a sok-sok zöldség és szósz tökéletes kombinációt alkotnak. Bár gyorséttermekben is kapni finomat, ha adalékanyag-mentesen, minőségi alapanyagokból készítenéd el, érdemes házilag összedobni. 

A húspogácsához itt találsz egy szuper receptet, de a bucit is érdemes otthon sütni. A zsemle akkor az igazi, ha foszlós, picit édeskés, levegős, és a tetejét szezámmag borítja. A bucit nem kell sokáig keleszteni, a sütőben fog megnőni, pufi és pihe-puha lesz.

Házi hamburgerbuci

hamburgerbuci2

Hozzávalók 8 darabhoz

Buci:

  • 2 ek instant élesztő
  • 250 ml langyos víz
  • 50 g cukor
  • 80 ml olaj
  • 1 db tojás
  • 1 tk
  • 420 g liszt

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek víz
  • 2 ek szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A porélesztőt, a langyos vizet és a cukrot keverjük össze egy tálban, tegyük félre 10 percre.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ássunk a közepébe egy mélyedést, üssük oda a tojást, öntsük oda az olajat és a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani a tésztát, ha nagyon ragacsos, adjunk még hozzá lisztet. Addig dagasszuk, míg szép, egynemű, rugalmas tésztává nem áll össze.

A tésztát osszuk 8 egyforma részre, formázzunk belőlük labdát.

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezzük rá a bucikat, fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk állni 10 percig.

A tojássárgáját keverjük össze a vízzel, kenjük le vele a bucik tetejét. Szórjuk meg őket szezámmaggal.

Toljuk őket a sütőbe 8-12 percre, míg aranybarnák és pufik nem lesznek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük