
Mennyei paprikás csirke olaszosan: tejszíntől lesz krémes
A paprikás csirke egy egyszerű, magyaros étel, amelyhez kevés alapanyag kell, mégis isteni fogás készülhet belőle. Ez az olaszos variáció mindössze 40 perc alatt elkészíthető.
A jó öreg mondást már mindenki kívülről dalolja: ahány ház, annyi szokás. Bizony, nincs két egyforma recept, még a legnagyobb klasszikusokat is eltérően készítik, és ez így van rendjén. Most az egyik legnagyobb hazai kedvenc, a csirkepaprikás kerül a tányérra, kicsit másként.
A csirkepaprikás egész csirkéből készítve a legfinomabb, de csak combjából is összedobhatod. Szalonnát nem mindenki tesz bele, de érdemes kipróbálni: a jó sűrű szaft érdekében pedig még botmixert is bevethetsz. Rád van bízva, hogy próbálod ki a receptet: ha szereted a csípőset, akkor még adj az ételhez 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet is.
A csirkét szedjük alkatrészeire.
A szalonnát kockázzuk apróra, majd a saját zsírján pirítsuk le. (Ha szükséges, zsírt vagy olajat adjunk hozzá.) Az elkészült szalonnát szedjük ki és tegyük félre.
Abban az edényben, amelyben a szalonna pirult, a húst pirítsuk le mindkét oldalán (oldalanként 5-8 perc). Ha szükséges, akkor öntsünk alá zsírt vagy olajat. Ezután a húst szedjük tányérra és tegyük félre.
A megtisztított, finomra vágott hagymát dobjuk az edénybe (amelyben a szalonna és a hús pirult), és dinszteljük üvegesre. Ha szükséges, akkor adjunk a hagymához kevés zsírt vagy olajat. Ezután keverjük a hagymához a megtisztított, apróra kockázott paprikákat, paradicsomot és fokhagymát, pirítsuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Ezután a húst és a vizet. A paprikást fűszerezzük sóval és borssal, főzzük addig, amíg a szaft besűrűsödik, a hús megpuhul.
A lisztet a tejföllel és a paprikás főzőlevével (1-2 merőkanál) keverjük simára, majd adjuk a paprikáshoz, és rottyanásig főzzük. A pirult szalonnakockákat keverjük az ételhez, és nokedlivel kínáljuk.
Ha nagyon selymes szaftot szeretnénk, akkor a tejföl hozzáadása előtt a húst vegyük ki az edényből, a lét pedig turmixoljuk simára, ezután adjuk hozzá a habarást. A pirult szalonna külön is kínálható, vagy mehet a szaftba, amit leturmixolunk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu