Isteni, tejfölös csirkepaprikás szalonnával: így lesz sűrű a szaftja

3
Nyomtatás
Tejfölös csirkepaprikás szalonnával cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom, hagyományos kedvenc, a csirkepaprikás szalonnával gazdagítva készül, így még különlegesebb lesz!

A jó öreg mondást már mindenki kívülről dalolja: ahány ház, annyi szokás. Bizony, nincs két egyforma recept, még a legnagyobb klasszikusokat is eltérően készítik, és ez így van rendjén. Most az egyik legnagyobb hazai kedvenc, a csirkepaprikás kerül a tányérra, kicsit másként.

A csirkepaprikás egész csirkéből készítve a legfinomabb, de csak combjából is összedobhatod. Szalonnát nem mindenki tesz bele, de érdemes kipróbálni: a jó sűrű szaft érdekében pedig még botmixert is bevethetsz. Rád van bízva, hogy próbálod ki a receptet: ha szereted a csípőset, akkor még adj az ételhez 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet is.

Tejfölös csirkepaprikás szalonnával

Tejfölös csirkepaprikás szalonnával ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 darab egész csirke
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • szükség szerint zsír vagy olaj
  • 3 fej hagyma
  • 2 darab tévépaprika
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét szedjük alkatrészeire.

A szalonnát kockázzuk apróra, majd a saját zsírján pirítsuk le. (Ha szükséges, zsírt vagy olajat adjunk hozzá.) Az elkészült szalonnát szedjük ki és tegyük félre.

Abban az edényben, amelyben a szalonna pirult, a húst pirítsuk le mindkét oldalán (oldalanként 5-8 perc). Ha szükséges, akkor öntsünk alá zsírt vagy olajat. Ezután a húst szedjük tányérra és tegyük félre.

A megtisztított, finomra vágott hagymát dobjuk az edénybe (amelyben a szalonna és a hús pirult), és dinszteljük üvegesre. Ha szükséges, akkor adjunk a hagymához kevés zsírt vagy olajat. Ezután keverjük a hagymához a megtisztított, apróra kockázott paprikákat, paradicsomot és fokhagymát, pirítsuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Ezután a húst és a vizet. A paprikást fűszerezzük sóval és borssal, főzzük addig, amíg a szaft besűrűsödik, a hús megpuhul.

A lisztet a tejföllel és a paprikás főzőlevével (1-2 merőkanál) keverjük simára, majd adjuk a paprikáshoz, és rottyanásig főzzük. A pirult szalonnakockákat keverjük az ételhez, és nokedlivel kínáljuk.

Ha nagyon selymes szaftot szeretnénk, akkor a tejföl hozzáadása előtt a húst vegyük ki az edényből, a lét pedig turmixoljuk simára, ezután adjuk hozzá a habarást. A pirult szalonna külön is kínálható, vagy mehet a szaftba, amit leturmixolunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon