
Mennyei paprikás csirke olaszosan: tejszíntől lesz krémes

A paprikás csirke egy egyszerű, magyaros étel, amelyhez kevés alapanyag kell, mégis isteni fogás készülhet belőle. Ez az olaszos variáció mindössze 40 perc alatt elkészíthető.
A paprikás csirke amilyen egyszerűen hangzik, olyannyira az az elkészítése is. Annyi a csavar benne, hogy ezúttal nemcsak tejföllel, hanem tejszínnel is megbolondítottuk, és ahol csak lehet, ott szépen, egyenletes lángon főztük.
Ez a változat sok finomra dinsztelt hagymával készül, friss, őrölt csemege-pirospaprikával, illetve tejszínnel. Ami pedig extraként megadja az olasz beütést a tejszín mellett, az a reszelt Grana Padano lesz, illetve az apróra vágott petrezselyemzöld. Ettől még krémesebb lesz, ráadásul egy könnyed eleganciát is csempészhetsz vele az ételbe, hiszen a kemény sajtok nem olvadnak szét nyálkás-nyúlósra, hanem szépen, morzsásan összeolvadnak az étellel, intenzív ízviláguk pedig az utolsó falatig kitart.
-
2020-11-28 11:06:02
-
2019-05-29 10:15:00
-
2019-05-06 09:50:00
Paprikás csirke olaszosan

Hozzávalók 4 személyre
- 500 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 4 dl tyúkhúsleves-alaplé (zöldséggel is helyettesíthető)
- 2 ek pirospaprika
- 2 ek tejföl
- 2 ek tejszín
- só, bors ízlés szerint
- 0.5 csokor petrezselyemzöld
- Grana Padano (tálaláshoz)
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk fel apró kockákra, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.
A hagymát aprítsuk fel – elektromos aprítóval gyorsabb és krémesebb lesz –, majd kezdjük el dinsztelni a 2 evőkanál olajon, fedő alatt, közepes lángon.
5 perc után préseljük rá a 3 fokhagymagerezdet, és dinszteljük tovább.
Amíg a hagymás alap készül, a csirmekellkockákat szórjuk meg a liszttel, és alaposan keverjük össze őket. A hagyma dinsztelésétől számított 10 perc elteltével adjuk hozzá a hagymás alaphoz a húst, és ezt is keverjük meg rendesen, melegítsük össze.
Vegyük le a lángot egészen alacsonyra, amíg az alaplével bíbelődünk. Ehhez használhatunk házi alaplevet, ami lehet tyúkhús- vagy zöldségalaplé is, de elkészítheted leveskockából is. Bármelyik lehetőséggel is élj, kb. 4 dl alaplével számolj majd.
Ha kész az alaplé, mehet is rá a hagymás, lisztes húsra.
Keverjük meg alaposan, majd adjuk hozzá az őrölt csemege-pirospaprikát is. Ezután közepes lángon főzzük tovább a paprikás, leveses alapot 15 percig.
Közben vegyünk elő egy kisebb üvegtálat, akár bögre is lehet. Tegyünk bele 2 evőkanál tejfölt, majd merjünk hozzá 1 merőkanál lét a paprikás csirkés lábosból. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a paprikás csirkéhez. Ettől elkezd majd besűrűsödni az alap.
5-7 perc után jön az olaszos fordulat: adjuk hozzá a 2 evőkanál főzőtejszínt is. Végül rottyantsuk össze az egészet, és az utolsó 1-2 percben keverjük hozzá a petrezselymet.
Tálaláshoz én fussillit szoktam főzni, mert a csavarmenetbe remekül bele tud csordogálni a szaft, és biztosan semmi sem vész kárba.
A tésztára szedett tejszínes-paprikás csirkét tálalás előtt szórd meg egy kávéskanál olasz, reszelt keménysajttal.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!