Mennyei paprikás csirke olaszosan: tejszíntől lesz krémes

paprikas-csirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprikás csirke egy egyszerű, magyaros étel, amelyhez kevés alapanyag kell, mégis isteni fogás készülhet belőle. Ez az olaszos variáció mindössze 40 perc alatt elkészíthető.

A paprikás csirke amilyen egyszerűen hangzik, olyannyira az az elkészítése is. Annyi a csavar benne, hogy ezúttal nemcsak tejföllel, hanem tejszínnel is megbolondítottuk, és ahol csak lehet, ott szépen, egyenletes lángon főztük. 

Ez a változat sok finomra dinsztelt hagymával készül, friss, őrölt csemege-pirospaprikával, illetve tejszínnel. Ami pedig extraként megadja az olasz beütést a tejszín mellett, az a reszelt Grana Padano lesz, illetve az apróra vágott petrezselyemzöld. Ettől még krémesebb lesz, ráadásul egy könnyed eleganciát is csempészhetsz vele az ételbe, hiszen a kemény sajtok nem olvadnak szét nyálkás-nyúlósra, hanem szépen, morzsásan összeolvadnak az étellel, intenzív ízviláguk pedig az utolsó falatig kitart. 

Paprikás csirke olaszosan

paprikas-csirke

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 4 dl tyúkhúsleves-alaplé (zöldséggel is helyettesíthető)
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek tejszín
  • só, bors ízlés szerint
  • 0.5 csokor petrezselyemzöld
  • Grana Padano (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk fel apró kockákra, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.

A hagymát aprítsuk fel – elektromos aprítóval gyorsabb és krémesebb lesz –, majd kezdjük el dinsztelni a 2 evőkanál olajon, fedő alatt, közepes lángon. 

5 perc után préseljük rá a 3 fokhagymagerezdet, és dinszteljük tovább.

Amíg a hagymás alap készül, a csirmekellkockákat szórjuk meg a liszttel, és alaposan keverjük össze őket. A hagyma dinsztelésétől számított 10 perc elteltével adjuk hozzá a hagymás alaphoz a húst, és ezt is keverjük meg rendesen, melegítsük össze.

Vegyük le a lángot egészen alacsonyra, amíg az alaplével bíbelődünk. Ehhez használhatunk házi alaplevet, ami lehet tyúkhús- vagy zöldségalaplé is, de elkészítheted leveskockából is. Bármelyik lehetőséggel is élj, kb. 4 dl alaplével számolj majd.

Ha kész az alaplé, mehet is rá a hagymás, lisztes húsra.

Keverjük meg alaposan, majd adjuk hozzá az őrölt csemege-pirospaprikát is. Ezután közepes lángon főzzük tovább a paprikás, leveses alapot 15 percig. 

Közben vegyünk elő egy kisebb üvegtálat, akár bögre is lehet. Tegyünk bele 2 evőkanál tejfölt, majd merjünk hozzá 1 merőkanál lét a paprikás csirkés lábosból. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a paprikás csirkéhez. Ettől elkezd majd besűrűsödni az alap.

5-7 perc után jön az olaszos fordulat: adjuk hozzá a 2 evőkanál főzőtejszínt is. Végül rottyantsuk össze az egészet, és az utolsó 1-2 percben keverjük hozzá a petrezselymet.

Tálaláshoz én fussillit szoktam főzni, mert a csavarmenetbe remekül bele tud csordogálni a szaft, és biztosan semmi sem vész kárba.

A tésztára szedett tejszínes-paprikás csirkét tálalás előtt szórd meg egy kávéskanál olasz, reszelt keménysajttal.

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük