Krémes, tejszínes rakottas csirkével: a sütőben érnek össze az ízek

csirkes-tejszines-rakottas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kicsit időigényesebb az elkészítése, de több napig élvezheted ezt a finom fogást, az íze pedig csak még jobb lesz.

A rakottas ételeket nem lehet nem szeretni, laktatóak, nagy adagban készülnek és másnap is nagyon finomak. Igaz, picit időigényesebb az összeállításuk, mivel a hozzávalókat elő kell készíteni, de utána a többi munkát már a sütő végzi. 

Az alábbi verzió nagyon gazdag, a krémes szószba csirkemell, bacon, gomba, hagyma és rengeteg sajt kerül. Maga a mártás egy egyszerű besamel, pillanatok alatt kész van, és elronthatatlan a receptje, csak a folyamatos kevergetésre figyelj. 

Tésztából bármilyet használhatsz, legyen az penne, fusilli, szarvacska, érdemes valamilyen üreges mellett dönteni, úgy a szósz átjárja kívül-belül. Hogy ne puhuljon túl a sütőben, csak félpuhára főzd, illetve forgasd össze egy kevés olajjal, úgy nem szívja magába a besamelt. 

Tejszínes-csirkés rakottas

csirkes-rakottas

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 30 dkg tészta (penne)
  • 500 g csirkemellfilé
  • 3 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g csiperkegomba
  • 150 g mozzarella
  • kevés olívaolaj

Szósz:

  • 120 g vaj
  • 2 ek liszt
  • 200 ml tejszín (zsíros)
  • 200 ml tej
  • 50 g parmezán
  • 60 g cheddar sajt
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. A főzési idő vége előtt 2 perccel szűrjük le, öblítsük át, forgassuk össze egy kevés olívaolajjal.

Közben a bacont vágjuk kockákra, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A csirkemellet vágjuk falatnyi darabokra, a fokhagymát reszeljük le. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre.

Melegítsünk egy nagy, széles serpenyőben egy kevés olívaolajat. Dobjuk rá a bacont és a hagymát. Fonnyasszuk meg a hagymát, majd mehet rá a csirkemell. Sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük. Adjuk hozzá a fokhagymát is.

Adjuk hozzá a gombát, majd 2 perc után a tésztát. Forgassunk mindent egybe, húzzuk le a tűzről.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy lábasban, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük el. 1 perc után kezdjük el felönteni a tejjel, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk, majd ugyanígy a tejszínt is. Mikor besűrűsödött, keverjük bele a kétféle sajtot. Várjuk meg, míg elolvadnak, majd sózzuk, borsozzuk a szószt.

A szósz nagy részét öntsük a tésztára, forgassuk vele egybe, majd borítsuk egy közepes méretű sütőtálba/mélyebb tepsibe, oszlassuk el benne. Öntsük a tetejére a maradék szószt, majd reszelt mozzarellával borítsuk.

Toljuk a sütőbe 20 percre, míg a sajt szépen megpirul a tetején. 

Rögtön kínálhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük