
Krémes, tejszínes rakottas csirkével: a sütőben érnek össze az ízek

Kicsit időigényesebb az elkészítése, de több napig élvezheted ezt a finom fogást, az íze pedig csak még jobb lesz.
A rakottas ételeket nem lehet nem szeretni, laktatóak, nagy adagban készülnek és másnap is nagyon finomak. Igaz, picit időigényesebb az összeállításuk, mivel a hozzávalókat elő kell készíteni, de utána a többi munkát már a sütő végzi.
Az alábbi verzió nagyon gazdag, a krémes szószba csirkemell, bacon, gomba, hagyma és rengeteg sajt kerül. Maga a mártás egy egyszerű besamel, pillanatok alatt kész van, és elronthatatlan a receptje, csak a folyamatos kevergetésre figyelj.
Tésztából bármilyet használhatsz, legyen az penne, fusilli, szarvacska, érdemes valamilyen üreges mellett dönteni, úgy a szósz átjárja kívül-belül. Hogy ne puhuljon túl a sütőben, csak félpuhára főzd, illetve forgasd össze egy kevés olajjal, úgy nem szívja magába a besamelt.
-
2023-09-21 07:32:01
-
2023-09-14 06:32:01
-
2023-08-26 09:28:01
Tejszínes-csirkés rakottas

Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 30 dkg tészta (penne)
- 500 g csirkemellfilé
- 3 szelet bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 g csiperkegomba
- 150 g mozzarella
- kevés olívaolaj
Szósz:
- 120 g vaj
- 2 ek liszt
- 200 ml tejszín (zsíros)
- 200 ml tej
- 50 g parmezán
- 60 g cheddar sajt
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. A főzési idő vége előtt 2 perccel szűrjük le, öblítsük át, forgassuk össze egy kevés olívaolajjal.
Közben a bacont vágjuk kockákra, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A csirkemellet vágjuk falatnyi darabokra, a fokhagymát reszeljük le. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre.
Melegítsünk egy nagy, széles serpenyőben egy kevés olívaolajat. Dobjuk rá a bacont és a hagymát. Fonnyasszuk meg a hagymát, majd mehet rá a csirkemell. Sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük. Adjuk hozzá a fokhagymát is.
Adjuk hozzá a gombát, majd 2 perc után a tésztát. Forgassunk mindent egybe, húzzuk le a tűzről.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy lábasban, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük el. 1 perc után kezdjük el felönteni a tejjel, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk, majd ugyanígy a tejszínt is. Mikor besűrűsödött, keverjük bele a kétféle sajtot. Várjuk meg, míg elolvadnak, majd sózzuk, borsozzuk a szószt.
A szósz nagy részét öntsük a tésztára, forgassuk vele egybe, majd borítsuk egy közepes méretű sütőtálba/mélyebb tepsibe, oszlassuk el benne. Öntsük a tetejére a maradék szószt, majd reszelt mozzarellával borítsuk.
Toljuk a sütőbe 20 percre, míg a sajt szépen megpirul a tetején.
Rögtön kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!