Tejszínes karalábégratin vastag sajtréteggel: ebből senki nem hiányolja a húst

Nyomtatás
karalabegratin-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A krémes karalábégratinba friss zöldségek kerülnek, a tejszín és a sajt pedig hozzájárulnak a gazdag ízvilághoz.

A karalábé egyszerű, mégis sokoldalú zöldség, amit gyakran alulértékelünk a konyhában. Pedig érdemes minél többször beiktatni az étrendünkbe, mert vitaminokban, rostban gazdag, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony.

A zsenge karalábé nyersen, főzve, sütve is kiváló, és megfelelő kreativitással igazi ínyencségeket készíthetsz belőle. Legyen szó levesről, köretről vagy főételről, a karalábé mindig új és izgalmas lehet. Sőt, tepsiben, más zöldségekkel sütve laktató főfogást készíthetsz: tehetsz mellé répát, paprikát vagy bármit, amit a hűtődben találsz. 

Tejszínes karalábégratin

karalabegratin

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg karalábé
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 4 dl tejszín
  • 2 db sárgarépa
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db kaliforniai paprika
  • só és bors ízlés szerint
  • zöldfűszerek a tálaláskor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 

Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk 1-2 percig, amíg illatos lesz, de vigyázzunk, nehogy megégjen. Szórjuk rá a lisztet, és kevergessük addig, amíg színt kap. Lassan öntsük hozzá a tejszínt, keverjük simára, majd forraljuk fel. Akkor jó, ha besűrűsödik és sima az állaga.

Vegyük le a tűzről, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Egy nagy tűzálló tálba rétegezzük a karalábészeleteket, a répákat, a paprikát, majd öntsük rá a tejszínes mártást úgy, hogy minden réteget jól befedjen.

Szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, fedjük le alufóliával, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Süssük 40 percig, de az utolsó 10-15 percre vegyük le a fóliát, hogy szépen megpiruljon.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit pihenni. Tálaláskor megszórhatjuk friss zöldfűszerekkel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon