Ress karfiol krémes, tejszínes mártásban - Amíg a tészta kifő, a szósz is elkészül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű, mégis szerethető recept ez a könnyed tésztaétel, nem kell vele sokat dolgoznod.
A tésztaételek közül az a nyerő, ahol a szósz ugyanolyan hamar készül el, mint amennyi idő alatt kifő a tészta. Ez átlagosan - vízforralással együtt - 15 perc. Az ilyen gyors receptek általában húsmentes fogások, de attól még jól fogsz lakni velük.
Az egyik ilyen az olaszok citromos tésztája, a pasta al limone, amely nem csak egyszerűen készül, de elképesztően frissítő is. A parmezán nem hiányozhat róla, ahogy erről a tejszínes-spárgás tésztáról sem, amit mindenképpen készíts el a szezonban. A karfiol is nagyon jól működik, ha tejszínnel kevered, az ízét reszelt sajttal teheted intenzívebbé. Arra figyelj, hogy ne főzd túl a zöldséget, csak párold meg, mert úgy is elég krémes lesz, miközben roppan a fogad alatt.
Tejszínes, karfiolos tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm tészta
- 100 gramm sajt (reszelt)
- 1 fej karfiol
- 50 gramm vaj
- 200 milliliter tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint bazsalikom (levél)
- ízlés szerint szerencsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- tálaláshoz parmezán
Elkészítés:
A tésztát sós, lobogó vízben főzzük al dente-re. Szűrjük le, a főzővizéből egy keveset tegyünk félre. A karfiolt szedjük rózsáira, majd kevés sós vízben pároljuk meg, maradjon egy kicsit roppanós.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, tegyük rá az apróra vágott fokhagymát. Öntsük rá a tejszínt és 1-2 evőkanálnyit a tészta főzővizéből, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg egy leheletnyi szerecsendióval. A reszelt sajtot is keverjük hozzá, várjuk meg, amíg kicsit besűrűsödik. A végén forgassuk egybe óvatosan a tésztával és a karfiolllal. Parmezánnal és bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Fotó: Getty Images