Nagyon szaftos rakott krumpli: tejszínnel és sok kolbásszal készül

4
Nyomtatás
rakott-krumpli4
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tejföl helyett tejszínnel és sok-sok sajttal készül a rakott krumpli. A szaftos fogás mellé jár a ropogós kenyér és a savanyúság is.

A rakott burgonya a hazai konyha egyik örök kedvence, amely sokféle változatban készülhet. Tudjátok, ahány ház, annyi szokás, és minden séf máshogy áll az ételhez. A rakott étel más nemzetek konyhájában is ismert, a franciák és az olaszok is készítik, de más recept szerint.

Hagyományos, mégis új!

Hidegebb időben sokkal jobban esnek a tartalmasabb ételek, a sütőben készültek különösen népszerűek. Ilyen a rakott krumpli is, amelynek a receptjén kicsit változtattam most: a burgonyát nem főztem félpuhára vagy puhára, hanem nyersen vágtam nagyon vékonyra, tejfölt helyett pedig tejszín és sok sajt tette szaftossá és ízletessé. 

Így is lehet

A tejszínhez szerecsendiót adtam, de a magyarosabb ízvilágért 1 evőkanálnyi fűszerpaprika is kerülhet bele. Még gazdagabb lehet, ha szalonnakockák és póréhagyma-karika is kerül a kolbász mellé. Húsmentesen pedig gombaszeletekkel próbáld ki!

Tejszínes, kolbászos rakott krumpli

rakott-krumpli

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 darab tojás
  • 1.5 kg krumpli
  • 1 pár kolbász
  • 25 dkg sajt
  • 500 ml tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat forrásban lévő vízben 10-12 perc alatt főzzük készre. Ezután hűtsük ki, pucoljuk meg és vágjuk karikákra vagy reszeljük le.

A krumplikat tisztítsuk meg, majd amilyen vékonyan csak tudjuk, szeleteljük fel.

A kolbászt tetszés szerint karikázzuk fel. A sajtot reszeljük le.

A tejszínt öntsük keverőtálba, majd adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót és a reszelt sajt felét.

Összeállítás:

A tepsi vagy jénai alját kenjük ki kevés olajjal, majd sorakoztassuk rá a krumpli felét. Ezután szórjuk rá a maradék reszelt sajtot, tojást és a kolbászt, majd a maradék krumpliszeletekkel zárjuk. A rakottas tetejére öntsük rá a tejszínes keveréket.

A megpakolt tepsit vagy jénait toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük készre. A sütésnél folyamatosan nézzünk rá az ételre, lehet, gyorsabban megpuhul.

Fotók: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon