
Teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta: a hagyományos desszert rostdús változata

Tej helyett növényi italt is használhatsz, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják a palacsintát.
A palacsinta sokak kedvence, lehet édes vagy sós, nehéz ellenállni a kísértésnek. A finomság a megszokott, bevált recept helyett rostdúsabb verzióban is készülhet, csak cseréld le a lisztet, használj teljes kiőrlésű fajtát. Tej helyett növényi italok sokaságából válogathatsz, ha laktózmentesre készítenéd, olaj helyett pedig kókuszzsírt is használhatsz a gyümölcsösebb aromáért. Az édes palacsintatésztába egy kevés cukrot is szokás tenni, a legjobb, ha vaníliás cukrot használsz.
Alakbarát töltelékötlet
A tésztát dúsítsd bármilyen töltelékkel, ha azonban alakbarát megoldást keresel, akkor zsírszegény túrót (25 dkg), zsírszegény natúr joghurtot (1 dl) és 2 evőkanál édesítőt keverj össze, kend a tésztára. Ha pluszizgalmat csempésznél bele, akkor 10 dkg választott fagyasztott gyümölcsöt (málna, áfonya, eper) keverj a töltelékhez. A fagyasztott gyümölccsel gazdagított krémet 1 órát hagyd állni, addig a gyümölcs kiolvad. Mirelit helyett friss gyümölccsel is gazdagítható a túrós krém.
Teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta

Hozzávalók 4 személyre
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2 darab tojás
- 3.5 dl tej vagy növényi ital
- 1 l ásványvíz
- 4 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- olaj szükség szerint (sütéshez)
Elkészítés:
Az alapanyagokat keverjük alaposan össze, ne legyen csomós a massza, majd fedjük le és tegyük a hűtőbe 30 percet pihenni.
A palacsintasütésnél a forró serpenyőbe szükség szerint mehet olaj.
A kisült tésztát lehetőleg még melegen töltsük meg az ízlés szerint választott töltelékkel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!