Légiesen könnyű vizes piskóta: kezdőknek is sikerülni fog
A sütik birodalmában a piskóta alap, melyből rengetegféle csodás sütemény készülhet. A vizes változat elronthatatlan, laza szerkezetű, több napig megőrzi puhaságát.
A piskótát mindenki szereti, sok változatban kipróbálható, lehet az olajos, vajas, joghurtos, tojásos vagy épp tojás nélküli. A piskóta akkor tökéletes, ha légies, szép magasra megemelkedik. A tökéletes textúráért a tojás a felelős, ám ha valaki érzékeny az alapanyagra, vagy egyszerűen elfogyott, akkor sem kell kétségbe esni. A puha, szaftos piskóta szerencsére tojás nélkül is készülhet, helyette sütőpor, szódabikarbóna és citromlé járul hozzá a magas tésztához.
A masszát megsütheted tortaformába vagy tepsibe simítva is. Bármilyen édes töltelékkel tökéletes, cifrázd bátran, egyszerű, mégis nagyszerű desszertet alkothatsz belőle.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot, vaníliás cukrot, szódabikarbónát és a sütőport. Ezután a vizet, olajat és a citromlevet is keverjük hozzá, majd simítsuk sütőpapírral bélelt, 20-22 centis tortaformába a masszát.
A piskótát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni. Minél nagyobb formát használunk, annál kevesebb idő kell neki.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu