Sütőben sült, töltött cukkinitekercs: diétás fogás nem csak vegetáriánusoknak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bébispenót és rengeteg sajt gazdagítja a tölteléket, ricotta és parmezán van benne, a tetején pedig sok-sok mozzarella.
Imádom a rakottas ételeket, hatalmas kedvencem a lasagne, akár a klasszikus bolognai raguval van töltve, akár a könnyedebb spenótos-ricottás töltelékkel. Sajnos túlzottan is szeretem a tésztaételeket, így néha alternatív, picit diétásabb megoldások után nézek. Ebben a receptben tészta helyett cukkinivel rétegezzük a tölteléket, pontosabban megtöltjük a zöldséget, tekercseket készítünk, mintha cannelloni lenne.
A cukkinibe bolognai ragut is tölthetünk, de most ricottás-spenótos töltelék került bele. A cukkini alá és fölé paradicsomszószt kell önteni, hogy szaftos legyen a végeredmény. Érdemes házi paradicsomszószt, például marinara szószt használni, de ha nincs időnk/kedvünk nekiállni, vehetünk kész üveges paradicsomszószt is.
Töltött cukkinitekercs
Hozzávalók 4 személyre
- 3 darab cukkini
- 280 gramm bébispenót
- 375 gramm ricotta
- 50 gramm parmezán
- 1 darab tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál olasz fűszerkeverék
- ízlés szerint só, bors
- 500 milliliter paradicsomszósz/marinara
- 100 gramm mozzarella
- 2 evőkanál bazsalikom
Elkészítés:
A cukkiniket mossuk meg, majd hosszában vágjuk kb. 6-7 milliméteres szeletekre. 12 ilyen szeletre lesz szükségünk, ehhez 2-3 darab cukkini kell.
Tegyük a cukkiniszeleteket egy tálcára, sózzuk meg őket, majd tegyük őket félre 15 percig, míg levet eresztenek.
Közben a bébispenótot dobjuk egy serpenyőbe, pár perc alatt fonnyasszuk meg. Tegyük félre hűlni.
Egy tálban keverjük össze a spenótot, a ricottát, a reszelt parmezánt, a tojást, a zúzott fokhagymát, az olasz fűszerkeveréket, sót, borsot.
Öntsünk kb. 125 milliliter paradicsomszószt egy 23x23 cm-es jénai aljára. Tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukkiniszeleteket csöpögtessük le, töröljük szárazra, majd tegyünk minden szelet tetejére egy evőkanál ricottás tölteléket. Tekerjük fel a szeleteket, majd tegyük őket az előkészített jénaiba úgy, hogy a tekercs vége/széle lefelé nézzen.
A maradék paradicsomszószt öntsük a cukkinikre, majd szórjuk meg reszelt mozzarellával. 25-30 percig süssük, míg a sajt aranybarna, a cukkini pedig puha nem lesz. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images