Ínycsiklandó lencsés bolognai: így lesz sűrű és szaftos a zöldségragu
A bolognait már senkinek sem kell bemutatni, hiszen ez az olasz különlegesség a világ egyik legnépszerűbb étele. A szuper szaftos ragut most hús nélkül is elkészítheted.
Ha egy rusztikus olasz fogásra vágysz, akkor ne is keress tovább: ez az étel ugyanis a tészták és a tartalmas levesek kombinációja. A krémes és fűszeres babos tésztát olyan autentikus fűszerek ízesítik, mint a fokhagyma, a babérlevél, a rozmaring és a petrezselyem, és a reszelt citromhéj teszi fel az i-re a pontot.
Ráadásul még pénztárcabarát is, hiszen tulajdonképpen paradicsomból, babból és tésztából áll, így hó végén sem kell sokáig gondolkodnod a menün, ha a tarsolyodban van ez a recept. A spagettit más tetszőleges tésztára is cserélheted: makarónival, farfallével és kagylótésztával is jól működik majd.
Kézzel vagy villával enyhén zúzzuk össze a paradicsomot, és tegyük félre.
Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és 7-9 perc alatt, közepes hőfokon dinszteljük őket puhára.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a rozmaringágat, a chilit, a paradicsomot és a bab felét is. Sózzuk meg, majd közepes hőfokon főzzük őket 6-8 percig, vagy amíg a paradicsom elkezd besűrűsödni.
Közben a bab másik felét tegyük aprítógépbe a főzőkrémmel, a citromlével, a citromhéjjal, negyed teáskanál sóval és a borssal együtt, és pürésítsük teljesen krémesre.
Ha a paradicsom már sűrű, adjuk hozzá a vizet, a babos szószt és a tésztát, és 12-16 percig főzzük, vagy amíg a tészta al dentére készül. Időnként kavarjuk meg, hogy ne ragadjon össze.
Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a babérlevelet, a chilit, és szórjuk bele a petrezselymet.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu