Toszkán fehérbabos tészta: tartalmas fogás sok paradicsommal

6
Nyomtatás
Toszkan-babos-teszta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szereted a hagyományos olasz, kényeztető fogásokat, akkor megtaláltad az igazit: ez az étel krémes, szószos, tele van ízzel, mégis különösebb felhajtás nélkül készül.

Ha egy rusztikus olasz fogásra vágysz, akkor ne is keress tovább: ez az étel ugyanis a tészták és a tartalmas levesek kombinációja. A krémes és fűszeres babos tésztát olyan autentikus fűszerek ízesítik, mint a fokhagyma, a babérlevél, a rozmaring és a petrezselyem, és a reszelt citromhéj teszi fel az i-re a pontot.

Ráadásul még pénztárcabarát is, hiszen tulajdonképpen paradicsomból, babból és tésztából áll, így hó végén sem kell sokáig gondolkodnod a menün, ha a tarsolyodban van ez a recept. A spagettit más tetszőleges tésztára is cserélheted: makarónival, farfallével és kagylótésztával is jól működik majd.

Toszkán babos tészta

Toszkan-babos-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 szál friss rozmaring
  • 2 db babérlevél
  • 1 db szárított chilipaprika
  • 400 g konzerves paradicsom
  • 1 db fehérbabkonzerv leszűrve (kb. 430-450 g)
  • 60 ml főzőkrém (tejszín vagy kókuszkrém)
  • 0.5 db citrom leve és reszelt héja
  • 0.25 tk
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 750 ml víz
  • 200 g spagetti vagy más száraztészta
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Kézzel vagy villával enyhén zúzzuk össze a paradicsomot, és tegyük félre.

Egy közepes edényben hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és 7-9 perc alatt, közepes hőfokon dinszteljük őket puhára.

Adjuk hozzá a babérlevelet, a rozmaringágat, a chilit, a paradicsomot és a bab felét is. Sózzuk meg, majd közepes hőfokon főzzük őket 6-8 percig, vagy amíg a paradicsom elkezd besűrűsödni.

Közben a bab másik felét tegyük aprítógépbe a főzőkrémmel, a citromlével, a citromhéjjal, negyed teáskanál sóval és a borssal együtt, és pürésítsük teljesen krémesre.

Ha a paradicsom már sűrű, adjuk hozzá a vizet, a babos szószt és a tésztát, és 12-16 percig főzzük, vagy amíg a tészta al dentére készül. Időnként kavarjuk meg, hogy ne ragadjon össze.

Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a babérlevelet, a chilit, és szórjuk bele a petrezselymet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon