Szuper krémes céklás rizottó: a sült zöldség a titka

10
Nyomtatás
Ceklas-rizotto-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a szuper krémes céklás rizottó sült zöldségektől lesz aromás: akkor is készítsd el, ha nem vagy céklarajongó, ezután biztosan megváltozik a véleményed!

Ez a szuper krémes céklás rizottó az őszi és téli időszak egyik sztárzöldségét használja alapul, és akkor is adj neki egy esélyt, ha nem vagy céklarajongó: az ízekben gazdag étel nagyon meggyőző lesz.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb aromát kihozd az alapanyagokból, főzés helyett sütőben süsd meg őket. Ehhez elég, ha a céklát és a fokhagymát fóliába csomagolod, és a paradicsommal együtt tepsibe teszed: így sokkal krémesebbek lesznek, és több ízt megőriznek. 

Szuper krémes céklás rizottó

Ceklas-rizotto

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 közepes cékla
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 ek. olívaolaj
  • 50 g növényi vajalternatíva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 200 g arborio rizs
  • 1.5 tk.
  • 1500 ml zöldségalaplé (sótlan)
  • 1 ek. balzsamecet
  • 0.5 tk. bors
  • 100 g vegán sajt lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

A céklákat alaposan mossuk meg, és a félbevágott fokhagymával együtt külön-külön csomagoljuk alufóliába. Tegyük tepsibe, pakoljuk mellé a megmosott, majd félbevágott paradicsomokat, locsoljuk meg olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 30-35 perc alatt.

A céklát és a fokhagymát csomagoljuk ki, és hagyjuk pár percig hűlni. A céklának és a paradicsomnak húzzuk le a héját, a fokhagymából nyomkodjuk ki a gerezdeket, tegyük mindhármat turmixgépbe, és dolgozzuk krémesre. (Turmix hiányában villával is lezúzhatjuk őket.)

Közben a növényi vajalternatívát olvasszuk fel, és közepes hőfokon dinszteljük rajta üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk fehéredésig, majd a só felével együtt kis mennyiségekben kezdjük el hozzáadni a zöldségalaplevet. Várjuk ki, amíg a rizs felszívja a folyadékot, és csak azután öntsük hozzá a következő adagot.

Az utolsó adaggal adjuk a rizshez a lepürésített zöldségeket, a balzsamecetet és a borsot, és ha besűrűsödött, akkor végül mehet bele a reszelt sajt is, és ízlés szerint a maradék só. Vegyük le a tűzről, néhány percre tegyük félre, hogy a rizs jól átvegye az ízeket, majd még melgen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon