![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pillekönnyű túrós csiga úgy, ahogy a nagyi is készítette: a tölteléken nem érdemes spórolni
![tcscover](https://kep.index.hu/1/0/3534/35341/353412/35341237_2703929_3b2d25ce8a43bc2fb841526198e8f310_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az édes túrós csiga tésztája puha és foszlós, a textúráját másnapra is megőrzi, ezért érdemes előző nap elkészíteni, hogy a reggeli kávé mellé legyen mit nassolni.
A leghíresebb kelt tésztás csiga a klasszikus kakaós, de népszerű még a diós, fahéjas, kókuszos finomság is. A kelt tésztás csigák töltelékével érdemes kísérletezni, rengetegféle izgalmas dologgal lehet különlegessé tenni a viszonylag egyszerű süteményt. A lágy tésztára kerülhet különlegesebb töltelék, ha azonban a hagyományos ízeket szereted jobban, válassz valami egyszerűbbet, ami nagyon jellemző a hazai konyhára, például túrót.
A túrós csiga régi nagy kedvenc, igazi nagyisütemény, amit mindig jó sok mazsolával készítenek. Mivel sokan nem szeretik a mazsolát, nyugodtan elhagyható. Hogy szaftosabb legyen a töltelék, érdemes vaníliás pudinggal elkeverve készíteni. Sütés előtt, ha szép pirosra szeretnéd, felvert tojássárgájával kend meg, ha inkább puhára készítenéd, akkor tejjel vagy olvasztott vajjal kend át a tekercseket.
Túrós csiga
![tcsct](https://kep.index.hu/1/0/3534/35341/353412/35341227_1e74736d2964005875c4cd72cd9e18b4_wm.jpg)
Hozzávalók 18 darabhoz
A tésztához:
- 50 dekagramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag (8 gramm) vaníliás cukor
- 3 deciliter tej (langyos)
- 1 darab tojás
- 5 dekagramm vaj
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 teáskanál cukor (az élesztőhöz)
- 25 gramm élesztő (friss)
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 deciliter tej
- 3 evőkanál cukor
- 30 dekagramm túró
- 1 csomag (8 gramm) vaníliás cukor
A tészta kenéséhez:
- vaj, tej vagy tojássárgája
Tálalás:
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba.
A tejet öntsük keverőtálba, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük hozzá az 1 teáskanál cukrot, majd fedjük le és várjunk, amíg az élesztő felfut (körülbelül 5-8 perc).
A liszthez adjuk hozzá a puha vajat, a tojást, a felfuttatott élesztőt, a 2 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját. Kezdjük el a kezünkkel (vagy géppel) egybedolgozni az alapanyagokat, ha gyúrás közben túl lágynak érződne a tészta, még lehet hozzá lisztet adagolni, a végeredmény fényes, nem ragadós tésztacipó, amit lefedve, meleg helyen 1 óráig kell keleszteni.
A töltelék:
A tejből 1 decilitert öntsünk keverőtálba, a maradék 2 deciliter tejet öntsük magas falú, közepes méretű lábasba. Kezdjük el felmelegíteni, közben a keverőtálban lévő tejbe szórjuk bele a cukrot, vaníliás cukrot és a vaníliás pudingport, keverjük csomómentesre, majd mikor a tűzhelyen lévő tej felforrt, a vaníliás pudingos tejet keverjük bele, majd alacsony láng felett, állandó keverés mellett főzzük sűrűre.
A langyosra hűlt pudingba keverjük bele a túrót.
Enyhén lisztezett felületen a megkelt tésztát nyújtsuk ki körülbelül 2 centiméter vékonyságúra, majd oszlassuk el rajta egyenletesen a tölteléket, a tésztát tekerjük fel szorosan. A tésztakígyót 2 ujjnyi vastagságú csigákra vágjuk fel, a csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és 20-30 percig pihentessük. A tetejüket kenjük meg olvasztott vajjal, tejjel vagy felvert tojássárgájával.
A túrós csigákat 180 fokos előmelegített sütőben 25-35 percig süssük, amíg szép aranybarnára nem sülnek. Az elkészült finomságokat kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!