Puha túrós nudli házilag - Könnyedebb, mint a krumplis változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nudli igazi nosztalgikus desszert, amely minden nagymama repertoárjában megtalálható.
A nudlit, vagyis a krumplis gombocókat vagy rudakat minden országban másképpen nevezik. Az alaptésztát lehet sósan vagy édesen enni, igazából mindenhogy finom.
Az édes változatból a nagy kedvenc a mákos nudli, amit egyszerűen nem lehet megunni, de így inkább csak Közép-Kelet-Európában fogyasztják, máshol a mák nem túl népszerű. A hagyományos nudlit is lehet sósan kínálni, például pörköltek mellé, de könnyedebben, zöldségekkel akár főétel is lehet.
A gyúrásnál fontos, hogy viszonylag gyorsan dolgozz, hogy ne melegedjen át a tészta, mert akkor nem lesz elég a receptben megadott lisztmennyiség.
Bár nem egy fogyókúrás étel, mégis kicsit könnyebbé teheted, ha krumpli helyett túrót használsz hozzá. Isteni puha lesz a tészta, és ugyanúgy bármivel ízesítheted, ebben az esetben inkább édesen tálald. Egy kis pirított zsemlemorzsa szuperül megy hozzá, és ami nem hiányozhat mellőle, az a házi lekvár.
Túrós nudli
Hozzávalók 3 adaghoz
- 250 gramm túró
- 120 gramm liszt
- 20 gramm vaj (puha)
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát.
A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjuk össze, tegyük vékonyan lisztezett deszkára, sodorjunk belőle hengert, majd késsel daraboljuk nudli nagyságúra.
Tegyünk fel vizet forrni egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe tegyük bele a nudlikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz felszínére. Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki őket, majd óvatosan rázzuk össze a zsemlemorzsával.
A legfinomabb, ha baracklekvárral tálaljuk, de bármilyen lekvárral kínálhatod, ha pedig még édesszájúbb vagy, hintsd meg porcukorral.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors