Reszelt túrós süti a nagyi receptje szerint: az omlós tészta közt bőséges töltelék terül el
Az egyszerű, ám annál finomabb sütemény tésztája nagyon különleges, mivel le kell reszelni, úgy kerül a töltelék alá és fölé.
A túró fantasztikus alapanyag, amelyből kiváló sütik készülhetnek. Az egyszerű kevertektől a tortákig széles a választék. Az egyik legnagyobb kedvenc a klasszikus túrós pite, amelynek az íze és az illata az otthon melegére emlékeztet.
Bár önmagában is finom, a mazsola remekül illik hozzá, sőt, szezonban különböző gyümölcsökkel, málnával, meggyel, barackkal, szilvával is érdemes feldobni.
A pitetésztához néhány hozzávalóra van csak szükség, és kézzel is 10 perc alatt összeállíthatod. Akkor lesz omlós, ha gyorsan dolgozod össze, és a vaj nem olvad meg a kezed melegétől.
A tésztához a lisztet szórjuk egy tálba, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a sütőport, a sót, a hideg, kis darabokra vágott vajat, majd morzsoljuk össze. Amikor elég morzsalékos, tegyük hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyorsan dolgozzuk össze.
Ha a tészta jól formázható és rugalmas, készítsünk belőle egy gombócot, majd letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Közben készítsük el a tölteléket. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral és a vaníliás cukorral, majd forgassuk a túróhoz. Adjuk hozzá a búzadarát, a citrom reszelt héját és a mazsolát.
Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Pihentetés után a tésztát felezzük el, majd az egyiket nyújtsuk akkorára, mint a tepsi, és igazgassuk a tepsibe. Terítsük rá a tölteléket, majd fedjük be a másik kinyújtott tésztalappal.
Szurkáljuk meg villával több helyen, majd toljuk forró sütőbe. Süssük 170 fokon 35 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszóva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu