Sűrű, újévi lencsefőzelék a nagyi receptje szerint: laktató és finom
Aki lencsét eszik, annak a babona szerint gazdag lesz az új év, ezért sok családban kihagyhatatlan a belőle készült főzelék.
Az év utolsó napján és az új esztendő első óráiban az ételek az egészség, a boldogság és a szerencse jegyében kerülnek az asztalra. A sertéssülttől a lencsés fogásokig számtalan hagyományos finomság közül válogathatsz.
A lencse a szerencse és az egészség szimbóluma, és régóta jelen van a különböző kultúrák hagyományaiban. Ráadásul jó, ha minél többször fogyasztod, hisz kiváló rost- és fehérjeforrás.
A hagyományos főzelék mellett próbáld ki a salátát is. Ez akkor is belefér, ha a szilveszteri készülődés közben nincs sok időd. Az alapja konzerv, amit főzni sem kell, csak keverj hozzá zöldséget, borítsd le öntettel, és már tálalhatod is.
A paradicsomot és a paprikát mossuk meg és vágjuk fel ízlés szerint.
Az öntethez keverjük össze az olívaolajat, a borecetet, a mustárt, sót és borsot egy kis tálban.
A lencséről csepegtessük le a levet, majd tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát és a petrezselymet. Locsoljuk meg az elkészített olívás öntettel, majd óvatosan forgassuk össze az egészet.
Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu