Ropogósra sült krumplitócsni indiai módra: rengeteg fűszerrel készül
Glutén-, tojás- és tejmentes az indiai recept, úgyhogy ételérzékenyek is bátran fogyaszthatják, ha ízbomba fogásra vágynak.
Tavasszal minden finomabb: nem csak az éppen szezonális zöldségek és gyümölcsök, mint az eper vagy a spárga, hanem az egész évben elérhetőek is, amelyek ilyenkor sokkal zsengébbek és ízletesebbek. Ilyen a fejes káposzta is, amely sokkal édeskésebb ízű, mint máskor, a levelek sokkal szebb színűek, egy egyszerű saláta is sokkal finomabb lesz belőle.
Azonban az újkáposztát nem csak nyersen érdemes felhasználni: belőle készül a legjobb káposztás tészta, de még tócsni alapja is lehet. Utóbbi esetben répával és hagymával érdemes keverni, a zöldségeket pedig a tojás és egy kevés liszt fogja össze. A masszát bátran fűszerezheted, de sima só-bors párossal is isteni lesz.
A répák végeit vágjuk le, a többi részét pucoljuk meg, majd reszeljük le a káposztával együtt. Sózzuk, majd hagyjuk állni 10 percet.
A zöldhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
A tojást, a lisztet és a fűszereket keverjük össze egy nagy tálban, majd forgassuk bele az alaposan kinyomkodott zöldségeket is. Ha szükséges, még sózzuk.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, adjunk hozzá egy kevés olajat, annyit, hogy éppen elfedje az alját.
Adagoljunk a masszából púpos evőkanálnyi adagokat a serpenyőbe, majd a kanál hátlapjával lapítsuk ki őket. Minél vékonyabb, annál jobb.
Süssük őket oldalanként 3-3 percig, míg kívülről ropogósak és aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu