Gazdag, ünnepi húsleves: egész csirke kerül a karácsonyi fogásba

ülcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas, ízletes húslevesnek szüksége van az időre, ezért gyöngyözve, néhány órán keresztül főzd, míg a hús vajpuha nem lesz.

Bármilyen lakomáról is legyen szó, a húsleves biztos helyet foglal az ünnepi asztalon. A fenséges fogás rengeteg változatban készülhet, de ha már a karácsonyi menü része, akkor a kisebb szárnyas egészben foglaljon helyet a levesben. Egészben gombás vagy májas töltelékkel dúsíthatod, majd, amikor már kész a leves, a húst picit told a sütőbe pirulni, darabold fel, majd így kínáld mellé.

A húst mindig hideg vízben tedd fel főni, mert úgy az íze jobban érvényesül, zamatosabb lesz a lé. A hagymát és fokhagymát héjastól helyezd a levesbe, ha pedig lehetőséged engedi, egészen pici darab gyömbért is tehetsz bele, különösen karácsonykor. Ízben és színben is érezteti magát a gyömbér, nem is beszélve jótékony hatásairól. Csirke helyett tyúkból is készülhet a szívmelengető fogás, az intenzívebb zamat kedvéért bouquet garnit, francia ízesítőcsokrot is tehetsz a levesbe.

Ünnepi húsleves

ülct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 darab (kisebb) csirke
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 8 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 darab karalábé
  • pár levél kelkáposzta
  • pár rózsa karfiol
  • 2 darab krumpli
  • kis darab gyömbér (opcionális)
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • szemes bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A konyhakész csirkét bő, hideg vízben tegyük fel főni, majd habozzuk le a levet.

Míg a hús fő, az összes zöldséget készítsük elő, pucoljuk meg (kivéve a hagyma és fokhagyma), ízlés szerint vágjuk fel.

A lehabozott lébe, a hús mellé tegyük bele a zöldségeket és a fűszereket, ha szeretnéd, házi leveskockával is bolondítsd. Alacsony láng felett főzzük addig (4-5 óra is lehet), míg a zöldségek és a hús vajpuha lesz.

A kész levest szűrjük le, kínáljuk külön kiszedve a húst, a zöldségeket és a levet. A leves mellé tészta is dukál, ha pedig szeretnéd, a csirkét told a sütőbe és süsd aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük