![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gazdag, ünnepi húsleves: egész csirke kerül a karácsonyi fogásba
![ülcover](https://kep.index.hu/1/0/4091/40910/409100/40910003_3121775_53add889a8453a31f38678723fa9b96a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tartalmas, ízletes húslevesnek szüksége van az időre, ezért gyöngyözve, néhány órán keresztül főzd, míg a hús vajpuha nem lesz.
Bármilyen lakomáról is legyen szó, a húsleves biztos helyet foglal az ünnepi asztalon. A fenséges fogás rengeteg változatban készülhet, de ha már a karácsonyi menü része, akkor a kisebb szárnyas egészben foglaljon helyet a levesben. Egészben gombás vagy májas töltelékkel dúsíthatod, majd, amikor már kész a leves, a húst picit told a sütőbe pirulni, darabold fel, majd így kínáld mellé.
A húst mindig hideg vízben tedd fel főni, mert úgy az íze jobban érvényesül, zamatosabb lesz a lé. A hagymát és fokhagymát héjastól helyezd a levesbe, ha pedig lehetőséged engedi, egészen pici darab gyömbért is tehetsz bele, különösen karácsonykor. Ízben és színben is érezteti magát a gyömbér, nem is beszélve jótékony hatásairól. Csirke helyett tyúkból is készülhet a szívmelengető fogás, az intenzívebb zamat kedvéért bouquet garnit, francia ízesítőcsokrot is tehetsz a levesbe.
Ünnepi húsleves
![ülct](https://kep.index.hu/1/0/4091/40910/409100/40910055_c836ba309fc72de3a86deee20e564999_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab (kisebb) csirke
- 1 darab vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 8 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 2 szál szárzeller
- 1 darab karalábé
- pár levél kelkáposzta
- pár rózsa karfiol
- 2 darab krumpli
- kis darab gyömbér (opcionális)
- 1 darab paradicsom
- 1 darab hegyes erős paprika
- 1 csokor petrezselyem
- só ízlés szerint
- szemes bors ízlés szerint
Elkészítés:
A konyhakész csirkét bő, hideg vízben tegyük fel főni, majd habozzuk le a levet.
Míg a hús fő, az összes zöldséget készítsük elő, pucoljuk meg (kivéve a hagyma és fokhagyma), ízlés szerint vágjuk fel.
A lehabozott lébe, a hús mellé tegyük bele a zöldségeket és a fűszereket, ha szeretnéd, házi leveskockával is bolondítsd. Alacsony láng felett főzzük addig (4-5 óra is lehet), míg a zöldségek és a hús vajpuha lesz.
A kész levest szűrjük le, kínáljuk külön kiszedve a húst, a zöldségeket és a levet. A leves mellé tészta is dukál, ha pedig szeretnéd, a csirkét told a sütőbe és süsd aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!