Klasszikus, ünnepi székelykáposzta: így készítve lesz igazán finom

szkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ünnepi székelykáposzta gazdagon készül, a savanyú káposzta mellé kolbász is kerül, melytől sokkal ízletesebb lesz a kedvelt étel.

Karácsonykor a töltött káposzta sok családban része az ünnepi menünek, de akad olyan háztartás is, ahol inkább a székelykáposztát preferálják. Bármelyiket is válaszd, mindkét étel finom, és sokféle változatban lehet kipróbálni.

Ha már ünnepre készül a székelykáposzta, akkor érdemes kicsit gazdagabban elkészíteni. A hús mellett kolbász is helyet kaphat a fazékban, úgy sokkal ízletesebb lesz a fogás. Persze tovább is lehet dúsítani, a füstölt szalonna is jól áll neki. A székelykáposztát rántással is el lehet készíteni, ha szeretnéd, kevés olajon piríts meg 1 evőkanál lisztet, majd miután zsemleszínű lett, adj hozzá a káposzta főzővizéből, és keverd vele egybe.     

Ünnepi székelykáposzta

szkct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 5 dl víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál majoránna
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A savanyú káposztát hideg vízzel alaposan mossuk át, majd nyomkodjuk ki.

A húst kockázzuk fel, a kolbászt karikázzuk fel.

A finomra aprított hagymát kevés zsiradékon dinszteljük üvegesre, utána dobjuk rá a húst, és gyakran kevergetve süssük fehéredésig. Ezután keverjük hozzá a pirospaprikát és öntsük fel vízzel. A húst főzzük félpuhára (körülbelül 35-40 perc alatt), közben fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával és babérlevéllel.

Amikor a hús félpuha, keverjük hozzá a kinyomkodott savanyú káposztát és a kolbászt, ha szükséges, még öntsünk rá vizet, és főzzük még 25-30 percig.

Az elkészült székelykáposztát ropogós kenyérrel és hűvös tejföllel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük