Mennyei zserbó csokimázzal: a vékony tésztalapok közé bőséges töltelék kerül

zscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dióval és baracklekvárral megpakolt zserbó az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény, nem hiányozhat az ünnepi asztalról!

Bejgli, hókifli, mézes krémes és zserbó, régi kedvencek, gyerekkorunk ízei, ezek a sütemények minden ünnep alkalmával nagy szeretettel készülnek.

Nekem a zserbó az egyik legkedvesebb karácsonyi sütim, de csakis úgy, ahogy anyukám készíti. A családi receptünkben élesztő helyett sütőpor kerül a tésztába, így szinte papírvékonyra lehet nyújtani, a lapok csak arra várnak, hogy jó sók töltelék kerüljön közéjük. A töltésnél érdemes házi lekvárt használni, ha boltit választasz, jó minőségűt vásárolj, és nem árt, ha 2 üveggel számolsz, lehet, hogy szükség lesz rá. A tésztát 3 vagy 4 részre is lehet osztani, ha nem vagy rutinos sütő, akkor hárommal dolgozz. 

Ünnepi zserbó

zsct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag (7 g) sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • 1 darab tojás
  • 20 dkg vaj
  • tejföl szükség szerint
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Töltelék:

  • 1 üveg baracklekvár
  • 500 g darált dió
  • 20 dkg cukor

Tetejére

  • 200 g tej- vagy étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük egybe a sóval, cukorral, sütőporral, tojással, majd morzsoljuk bele a vajat, utána annyi tejfölt adjunk a tésztához (evőkanalanként adagolva), amennyi a tészta egybegyúrásához szükséges.

A begyúrt tésztát osszuk 3 vagy 4 cipóra, majd helyezzük a tésztaadagokat enyhén lisztezett deszkára, pihentessük 15-30 percig.

Pihentetés után a tepsit (35x45 cm) kenjük ki vajjal, majd fogjunk egy tésztacipót, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően. A kinyújtott tésztalapot fektessük tepsire, kenjük meg baracklekvárral, szórjunk rá diót és cukrot. Nyújtsuk ki a következő tésztát, helyezzük a töltelékre, és ismételjük a rétegezést addig, míg az utolsó lap is a tepsibe kerül.

A zárólap tetejét hagyjuk csupaszon, szurkáljuk meg villával vagy fogpiszkálóval, majd toljuk a süteményt 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre.

Várjuk meg, míg a zserbó kihűl, majd kenjük a tetejére csokimázat.

A mázhoz a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk meg, utána simítsuk a sütemény tetejére. Szeletelés előtt várjunk, míg a máz megköt. Csokimáz helyett kakaós máz is kerülhet a finomság tetejére.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük