![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei zserbó csokimázzal: a vékony tésztalapok közé bőséges töltelék kerül
![zscover](https://kep.index.hu/1/0/4104/41047/410476/41047601_3132349_7ec6ff9cfdb8e123fd08c3fa3c5ebfe1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A dióval és baracklekvárral megpakolt zserbó az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény, nem hiányozhat az ünnepi asztalról!
Bejgli, hókifli, mézes krémes és zserbó, régi kedvencek, gyerekkorunk ízei, ezek a sütemények minden ünnep alkalmával nagy szeretettel készülnek.
Nekem a zserbó az egyik legkedvesebb karácsonyi sütim, de csakis úgy, ahogy anyukám készíti. A családi receptünkben élesztő helyett sütőpor kerül a tésztába, így szinte papírvékonyra lehet nyújtani, a lapok csak arra várnak, hogy jó sók töltelék kerüljön közéjük. A töltésnél érdemes házi lekvárt használni, ha boltit választasz, jó minőségűt vásárolj, és nem árt, ha 2 üveggel számolsz, lehet, hogy szükség lesz rá. A tésztát 3 vagy 4 részre is lehet osztani, ha nem vagy rutinos sütő, akkor hárommal dolgozz.
Ünnepi zserbó
![zsct](https://kep.index.hu/1/0/4104/41047/410476/41047615_05a5e79cce615b4ad5e2f343880f7f75_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 5 dkg cukor
- 1 darab tojás
- 20 dkg vaj
- tejföl szükség szerint
- vaj a tepsi kikenéséhez
Töltelék:
- 1 üveg baracklekvár
- 500 g darált dió
- 20 dkg cukor
Tetejére
- 200 g tej- vagy étcsoki
Elkészítés:
A lisztet keverjük egybe a sóval, cukorral, sütőporral, tojással, majd morzsoljuk bele a vajat, utána annyi tejfölt adjunk a tésztához (evőkanalanként adagolva), amennyi a tészta egybegyúrásához szükséges.
A begyúrt tésztát osszuk 3 vagy 4 cipóra, majd helyezzük a tésztaadagokat enyhén lisztezett deszkára, pihentessük 15-30 percig.
Pihentetés után a tepsit (35x45 cm) kenjük ki vajjal, majd fogjunk egy tésztacipót, és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően. A kinyújtott tésztalapot fektessük tepsire, kenjük meg baracklekvárral, szórjunk rá diót és cukrot. Nyújtsuk ki a következő tésztát, helyezzük a töltelékre, és ismételjük a rétegezést addig, míg az utolsó lap is a tepsibe kerül.
A zárólap tetejét hagyjuk csupaszon, szurkáljuk meg villával vagy fogpiszkálóval, majd toljuk a süteményt 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre.
Várjuk meg, míg a zserbó kihűl, majd kenjük a tetejére csokimázat.
A mázhoz a csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk meg, utána simítsuk a sütemény tetejére. Szeletelés előtt várjunk, míg a máz megköt. Csokimáz helyett kakaós máz is kerülhet a finomság tetejére.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!