Fűszeres indiai vajas csirke: tunkolós fogás tele ízzel

indiai vajas csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas csirke nem csak hazájában népszerű fogás, az egész világon szeretik, az indiai konyha egyik legjobb ételének tartják.

A vajas csirke rendkívül szaftos és gazdag ízvilágú, köszönhetően a sok fűszernek, Indiában nagyon népszerű fogás. A tradicionális receptben garam masala kerül a hús pácába, melynek fő alkotóelemei a fahéj, római kömény, szerecsendió, kurkuma, koriander. Ha nem sikerül beszerezni a fűszerkeveréket, akkor te is ki tudod keverni.

A currypor is gyakori az indiai konyhában, és bár ebbe eredetileg nem kerül, szerintem jól áll neki. A vajas csirke hagyományosan gheevel készül, vagyis tisztított vajjal, ezt az alapanyagot otthon is el lehet készíteni. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, olívaolajjal is dolgozhatsz, a végén úgyis rengeteg vaj kerül még az ételbe.

Az indiai vajas csirke kihagyhatatlan, ha egyszer megkóstolod étteremben, vagy elkészíted, garantáltan a rabja leszel. A fogást mindig melegen kínáld, rizzsel és laposkenyérrel.

Vajas csirke

indiai vajas csirke ct

Hozzávalók 4 személyre

Vajas csirke:

  • 500 g görög joghurt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál chili
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál fűszerkömény
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 kg csirkemell
  • kevés olívaolaj
  • 1 darab hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab chilipaprika
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 5 dl passzírozott paradicsom
  • 150 g vaj

Tálalás:

  • joghurt ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A joghurtot mérjük tálba, utána adjuk hozzá az összes fűszert, és alaposan keverjük össze.

A húst vágjuk egyforma méretű kockákra, majd forgassuk egybe a joghurtos keverékkel, és tegyük hűtőbe néhány órára.

Egy kevés olajat egy magas falú lábasban forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát és chilipaprikát. Körülbelül 1 perc után a sűrített paradicsomot is keverjük hozzá, és a húst, majd 2-3 perc múlva a passzírozott paradicsomot is forgassuk az alapanyagokhoz.

Az ételt főzzük 20-25 percig, majd a hideg vajkockákat is keverjük hozzá.

A vajas csirkét tálalásnál megöntözhetjük joghurttal, és petrezselymet is szórhatunk rá. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük