
Fűszeres indiai vajas csirke: tunkolós fogás tele ízzel

A vajas csirke nem csak hazájában népszerű fogás, az egész világon szeretik, az indiai konyha egyik legjobb ételének tartják.
A vajas csirke rendkívül szaftos és gazdag ízvilágú, köszönhetően a sok fűszernek, Indiában nagyon népszerű fogás. A tradicionális receptben garam masala kerül a hús pácába, melynek fő alkotóelemei a fahéj, római kömény, szerecsendió, kurkuma, koriander. Ha nem sikerül beszerezni a fűszerkeveréket, akkor te is ki tudod keverni.
A currypor is gyakori az indiai konyhában, és bár ebbe eredetileg nem kerül, szerintem jól áll neki. A vajas csirke hagyományosan gheevel készül, vagyis tisztított vajjal, ezt az alapanyagot otthon is el lehet készíteni. Ha szeretnél egy kis időt spórolni, olívaolajjal is dolgozhatsz, a végén úgyis rengeteg vaj kerül még az ételbe.
Az indiai vajas csirke kihagyhatatlan, ha egyszer megkóstolod étteremben, vagy elkészíted, garantáltan a rabja leszel. A fogást mindig melegen kínáld, rizzsel és laposkenyérrel.
-
2023-03-26 07:52:01
-
2023-03-25 08:36:02
-
2023-03-24 06:32:02
Vajas csirke

Hozzávalók 4 személyre
Vajas csirke:
- 500 g görög joghurt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fekete bors
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál chili
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál fűszerkömény
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál currypor
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 kg csirkemell
- kevés olívaolaj
- 1 darab hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab chilipaprika
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 5 dl passzírozott paradicsom
- 150 g vaj
Tálalás:
- joghurt ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A joghurtot mérjük tálba, utána adjuk hozzá az összes fűszert, és alaposan keverjük össze.
A húst vágjuk egyforma méretű kockákra, majd forgassuk egybe a joghurtos keverékkel, és tegyük hűtőbe néhány órára.
Egy kevés olajat egy magas falú lábasban forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát és chilipaprikát. Körülbelül 1 perc után a sűrített paradicsomot is keverjük hozzá, és a húst, majd 2-3 perc múlva a passzírozott paradicsomot is forgassuk az alapanyagokhoz.
Az ételt főzzük 20-25 percig, majd a hideg vajkockákat is keverjük hozzá.
A vajas csirkét tálalásnál megöntözhetjük joghurttal, és petrezselymet is szórhatunk rá.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!