
Vajpuha, omlós csoda a skót vajas keksz, vagyis a shortbread
A shortbread se nem rövid, se nem kenyér. A régies elnevezés egy utánozhatatlanul puha, omlós, elképesztően vajas teasüteményt takar.
A különféle kekszeket, aprósütiket rengeteg változatban elkészítheted, és a család apraja-nagyja szereti őket. A vajas kekszek azért különösen népszerűek, mert pont olyanok, mint gyerekkorunk kedvenc süteményei: kicsit roppannak, olvadnak a szádban, és egy csésze tea vagy forró kakaó mellé is tökéletesek. Ráadásul kedved szerint formázhatod, szaggathatod, díszítheted őket, így ünnepekre is kiválóak.
Arra ügyelj, hogy gyorsan állítsd össze a tésztát, különben keményebb lehet a sütemény. Csak addig gyúrd, amíg éppen összeáll, és ne süsd túl. Ha a széleik aranybarnák, a tetejük világos, kiveheted a sütőből.
Ha szeretnéd, a kekszeket megszórhatod porcukorral, csokiba márthatod, vagy lekvárral is összeragaszthatod őket.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, majd morzsoljuk össze a hideg, kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle sima tésztát.
Csomagoljuk folpackba a tésztát, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy szépen összeálljon és könnyen formázható legyen.
Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 3-4 milliméter vastagságúra, és kedvünk szerint szaggassuk ki különböző formákkal, vagy késsel szeleteljük.
Rendezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek a széleik.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu