Egyszerű, omlós vajas keksz: kedvedre formázhatod, szaggathatod

1
Nyomtatás
vajas-keksz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kívül roppanós, belül puha vajas keksszel alig van tényleges munka, és a hozzávalókat is szinte biztos, hogy megtalálod otthon.

A különféle kekszeket, aprósütiket rengeteg változatban elkészítheted, és a család apraja-nagyja szereti őket. A vajas kekszek azért különösen népszerűek, mert pont olyanok, mint gyerekkorunk kedvenc süteményei: kicsit roppannak, olvadnak a szádban, és egy csésze tea vagy forró kakaó mellé is tökéletesek. Ráadásul kedved szerint formázhatod, szaggathatod, díszítheted őket, így ünnepekre is kiválóak. 

Arra ügyelj, hogy gyorsan állítsd össze a tésztát, különben keményebb lehet a sütemény. Csak addig gyúrd, amíg éppen összeáll, és ne süsd túl. Ha a széleik aranybarnák, a tetejük világos, kiveheted a sütőből.

Ha szeretnéd, a kekszeket megszórhatod porcukorral, csokiba márthatod, vagy lekvárral is összeragaszthatod őket.

Vajas, szaggatós keksz

vajas-keksz-receptje

Hozzávalók 36 darabhoz

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, majd morzsoljuk össze a hideg, kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle sima tésztát.

Csomagoljuk folpackba a tésztát, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, hogy szépen összeálljon és könnyen formázható legyen.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 3-4 milliméter vastagságúra, és kedvünk szerint szaggassuk ki különböző formákkal, vagy késsel szeleteljük.

Rendezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek a széleik. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon