Krémes rizottó zamatos gombával: laktózmentesen is mennyei
Krémes, szószos és ízekben gazdag fogás, amelytől hosszú időre jóllakhatsz. Még tovább gazdagíthatod az egytálételt, ha többféle gombával készíted.
A paella az egyik legismertebb és legkedveltebb spanyol fogás, egy egytálétel, amely konkrétan egyetlen edényben készül (jó hír, ha nem szeretsz mosogatni!). Az alapja minden esetben a kerek szemű arborio rizs, amelyet változatos zöldségekkel, húsokkal vagy tenger gyümölcseivel készítenek.
Az étel Valenciából származik, és a halászok eledele volt: eredetileg kagylókkal, kistestű rákokkal, csigákkal és angolnával készítették, azaz csupa olyan tengeri herkentyűvel, amelyek önmagukban kevésbé étvágygerjesztők, és nem találtak rá vevőt. Így hazavitték, és rizzsel kombinálva megfőzték vacsorára.
Az étel később terjedt el szélesebb körben, és vált Spanyolország nemzeti eledelévé. Nekem is az egyik nagy kedvencem, és bármilyen hihetetlenül hangzik, de hús – és hal – nélkül is mennyei lesz. A titka a fűszerezésben rejlik: az egyik kihagyhatatlan ízesítője a sáfrány, a másik pedig a nori alga. Ez egy tengeri fűféle, amelynek erőteljes, halra emlékeztető íze van, így hal nélkül is könnyen becsaphatod vele az ízlelőbimbóidat.
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a kaliforniai paprikát, és pirítsuk további 2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a paprikával, kurkumával, kakukkfűvel és sáfránnyal, és keverjük hozzá az algát is.
Folyamatos kevergetés mellett pirítsuk 1 percig, majd ha a paradicsom kissé megfonnyadt, adjuk hozzá az arborio rizst, és öntsük fel az alaplével. Alaposan keverjük át, vegyük a hőfokot közepesre, és fedő nélkül, 20 perc alatt főzzük al dentére. Eközben már ne keverjük meg, hagyjuk, hogy a rizsszemek kissé leragadjanak és megpiruljanak.
Adjuk hozzá a zöldborsót, a tofut, az articsókát és a petrezselymet, óvatosan keverjük át (az edény alját továbbra se kaparásszuk!), és főzzük 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk állni 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Citromkarikákkal kínáljuk, vagy még tálalás előtt locsoljuk a paellára a citromlevet.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu