Parmezánnal sült gomba: az ínycsiklandó recept egyszerűen készül
A parmezánnal sült gomba remek nasi, amely mellé érdemes valamilyen mártogatóst kínálni, és köretként is az asztalra kerülhet.
Ha szereted a gombát, akkor szinte bármit összedobhatsz belőle, ráadásul viszonylag gyorsan. Elkészítheted töltve, apróra vágva tejszínben vagy tejföllel főzve, de akár vajon párolva is, különböző fűszerekkel. És akkor még a grillezett változatokról nem is beszéltünk.
Ezúttal egy vörösborban párolt, egyszerű fűszerekkel készült, serpenyős köretet mutatunk, ami alig 25 perc alatt készül el. Eheted akár magában, de köretként is sült húsok mellé, friss petrezselyemmel megszórva.
A gombafejeket mossuk meg, majd töröljük szárazra papírtörlővel.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel vékonyra.
Egy nagy serpenyőt tegyünk fel a tűzhelyre.
Tegyük bele a vajat, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
Ha felolvadt a vaj, dobjuk bele a gombafejeket és a fokhagymát. Alaposan forgassuk össze a vajjal a hozzávalókat.
Szórjuk meg sóval, és párszor megkeverve dinszteljük kb. 5 percig, amíg a gomba levet ereszt, majd amíg a folyadék majdnem teljesen elpárolog.
Emeljünk a lángon, majd adjuk hozzá a vörösbort és az alaplevet. Forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük alacsonyra a lángot és pároljuk tovább kb. 8 percig. Ennyi idő alatt a folyadék kb. a felére csökken.
Kóstoljuk meg, hogy az ízek összeértek-e, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. Ezzel a gombafejek el is készültek.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu