Serpenyős vargánya percek alatt: fokhagymás olajban sül aranybarnára

Serpenyos-varganya-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Jól sikerült a hétvégi gombászás? Esetleg szép vargányához jutottál a piacon? Készíts belőle percek alatt isteni ebédet!

A vargánya szezonja júniustól egészen októberig tart, így érdemes kihasználni a melegebb hónapok nyújtotta gombagyűjtési lehetőséget. Az illatos, erőteljes aromájú erdei gombát szárított formában fűszerként is használhatod, ám frissen a legjobb: készítsd el ezt az egyszerű, fokhagymás olajban pirult változatát, amely gyors, de annál tartalmasabb és izgalmasabb.

A recept mindössze 5 hozzávalót igényel, és extraként feldobhatod egy kevés kakukkfűvel is, hiszen a fűszer intenzív aromája remekül kiegészíti a vargányát. Az elkészült fogást fogyaszthatod gyors vacsoraként egyszerűen pirítós mellé, vagy készítsd el hozzá ezt a krémes, szintén pár perces puliszkát.

Serpenyős vargánya

Serpenyos-varganya

Hozzávalók 2 személyre

  • 500 g vargánya
  • 3 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • só, bors igény szerint
  • 1 tk kakukkfű (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat tisztítsuk meg egy nedves papírtörlővel, és vágjuk 4-5 mm vastag szeletekre.

Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olívaolajjal, és 1-2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát. 

Adjuk hozzá a gombát is, és közepes hőfokon együtt is pirítsuk őket 2-3 percig, vagy amíg a gomba enyhe aranybarna színt nem kap. Sózzuk, borsozzuk, ha használunk, adjuk hozzá a kakukkfüvet.

Tetszőleges körettel, friss zöldségekkel fogyasszuk, vagy egyszerűen pakoljuk pirítósra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük