Serpenyős vargánya percek alatt: fokhagymás olajban sül aranybarnára

Serpenyos-varganya-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Jól sikerült a hétvégi gombászás? Esetleg szép vargányához jutottál a piacon? Készíts belőle percek alatt isteni ebédet!

A vargánya szezonja júniustól egészen októberig tart, így érdemes kihasználni a melegebb hónapok nyújtotta gombagyűjtési lehetőséget. Az illatos, erőteljes aromájú erdei gombát szárított formában fűszerként is használhatod, ám frissen a legjobb: készítsd el ezt az egyszerű, fokhagymás olajban pirult változatát, amely gyors, de annál tartalmasabb és izgalmasabb.

A recept mindössze 5 hozzávalót igényel, és extraként feldobhatod egy kevés kakukkfűvel is, hiszen a fűszer intenzív aromája remekül kiegészíti a vargányát. Az elkészült fogást fogyaszthatod gyors vacsoraként egyszerűen pirítós mellé, vagy készítsd el hozzá ezt a krémes, szintén pár perces puliszkát.

Serpenyős vargánya

Serpenyos-varganya

Hozzávalók 2 személyre

  • 500 g vargánya
  • 3 ek olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • só, bors igény szerint
  • 1 tk kakukkfű (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat tisztítsuk meg egy nedves papírtörlővel, és vágjuk 4-5 mm vastag szeletekre.

Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel az olívaolajjal, és 1-2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a fokhagymát. 

Adjuk hozzá a gombát is, és közepes hőfokon együtt is pirítsuk őket 2-3 percig, vagy amíg a gomba enyhe aranybarna színt nem kap. Sózzuk, borsozzuk, ha használunk, adjuk hozzá a kakukkfüvet.

Tetszőleges körettel, friss zöldségekkel fogyasszuk, vagy egyszerűen pakoljuk pirítósra.

Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük