![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Zabfasírt főtt krumplival és krémes paradicsomszósszal
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nemcsak a kedves kolléganőm, Eszti gyerekei imádják a paradicsomszószos krumplit fasírttal, hanem én is. Most először életemben el is készítettem a gyerekek kedvencét, de egy kis csavarral. A gyerekek pedig módfelett kedvelték.
Van is egy anekdota, amit a Nagyanyám nem rest elmesélni minden alkalommal a fasírt és a paradicsomszószos krumpli kapcsán. Egy nyári hétvégén - mikor még nagyon kicsi voltam - a gondjaira bíztak, és ő elkészítette nekem az ominózus étket.
Lévén, hogy egy csodaszép verőfényes nap volt, kivitte a babaszéket a teraszra, úgy ebédeltünk meg. Állítólag nagyon, de nagyon ízlett nekem az ebéd, olyannyira, hogy tapsikoltam meg sikoltoztam, hogy adja már a következő falatot. Kedves öreg szeme mindig mosolyog, akárhányszor előadja a történetet A Mama olyan ízesen meséli el, hogy aki hallja, annak szerintem azonnal kedve támad elkészíteni a paradicsomszószos krumplit meg a fasírtot.
Ha nosztalgiáznánk, de nincs kedvünk a húshoz
De ahogy már mondtam, csavar van az én verziómban. A szent cukros paradicsomszószba nem kontárkodtam bele, csak csökkentettem a cukormennyiséget. A főtt krumpli az főtt krumpli. Úgyhogy igen, a fasírt lett bolond. Ez alkalommal ugyanis zabfasírtot készítettem, és igazán remek lett. Ha tehát klasszikus ízekre vágyik a kedves olvasó, de épp aznap nem kíván húst enni, készítse csak el ezt a remek, egyszerű kis fogást és nosztalgiázzon egy jót.
Zabfasírt paradicsomszósszal és főtt krumplival
![zabfasirt.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291029/29102977_a08541ca8a7d26b93413b64061f8e810_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
Zabfasírt
- 200 gramm zabpehely
- 150 gramm rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál majoranna
- 1 kávéskanál őrölt babérlevél
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors
- 1 evőkanál zsír
Paradicsomszósz
- 1 evőkanál liszt
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 1 liter víz
- 1 kávéskanál só és cukor
Főtt krumpli
- 3 darab krumpli (nagy)
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A rizst megmossuk. Száraz lábasban kevergetve pirítjuk, amíg száraz nem lesz. Ekkor felöntjük vízzel, sózzuk, felforraljuk. Mikor forr, közepesre mérsékeljük a lángot alatta, és fedő alatt lassan készre főzzük. Ha van otthon egy kis maradék főtt rizsünk, használjuk fel azt nyugodtan.
A hagymát finomra aprítjuk. Egy kevés zsiradékon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a fűszereket - bármi használható, amit fasírtba szoktunk tenni, a fenti csak ajánlás. Átkeverjük, majd felöntjük vízzel, sózzuk. Addig főzzük a zabot, míg a víz teljesen elforr és a kása besűrűsödik. Fűzzük olyan sűrűre, amennyire csak lehet. Mikor kész, tegyük félre.
Aprítsuk fel a fokhagymát, a petrezselymet, majd adjuk a zabhoz a főtt rizzsel együtt. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük, fűszerezzük. Várjuk meg, míg annyira kihűl, hogy a kezünkkel fasírtokat tudjunk formázni belőle. Ha már kihűlt, készítsük el a fasírtokat, forgassuk meg zsemlemorzsában, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokon 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
A lisztet olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, vízzel hígítjuk. Sózzuk, kicsit cukrozzuk.
A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. Sós vízben puhára főzzük.
A fasírtot a krumplival és a szósszal tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!