Zabfasírt főtt krumplival és krémes paradicsomszósszal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak a kedves kolléganőm, Eszti gyerekei imádják a paradicsomszószos krumplit fasírttal, hanem én is. Most először életemben el is készítettem a gyerekek kedvencét, de egy kis csavarral. A gyerekek pedig módfelett kedvelték.

Van is egy anekdota, amit a Nagyanyám nem rest elmesélni minden alkalommal a fasírt és a paradicsomszószos krumpli kapcsán. Egy nyári hétvégén - mikor még nagyon kicsi voltam - a gondjaira bíztak, és ő elkészítette nekem az ominózus étket.

Lévén, hogy egy csodaszép verőfényes nap volt, kivitte a babaszéket a teraszra, úgy ebédeltünk meg. Állítólag nagyon, de nagyon ízlett nekem az ebéd, olyannyira, hogy tapsikoltam meg sikoltoztam, hogy adja már a következő falatot. Kedves öreg szeme mindig mosolyog, akárhányszor előadja a történetet A Mama olyan ízesen meséli el, hogy aki hallja, annak szerintem azonnal kedve támad elkészíteni a paradicsomszószos krumplit meg a fasírtot.

Ha nosztalgiáznánk, de nincs kedvünk a húshoz

De ahogy már mondtam, csavar van az én verziómban. A szent cukros paradicsomszószba nem kontárkodtam bele, csak csökkentettem a cukormennyiséget. A főtt krumpli az főtt krumpli. Úgyhogy igen, a fasírt lett bolond. Ez alkalommal ugyanis zabfasírtot készítettem, és igazán remek lett. Ha tehát klasszikus ízekre vágyik a kedves olvasó, de épp aznap nem kíván húst enni, készítse csak el ezt a remek, egyszerű kis fogást és nosztalgiázzon egy jót.

Zabfasírt paradicsomszósszal és főtt krumplival

zabfasirt.gif

Hozzávalók 4 adaghoz:

Zabfasírt

  • 200 gramm zabpehely
  • 150 gramm rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet bors
  • 1 evőkanál zsír

Paradicsomszósz

  • 1 evőkanál liszt
  • 400 gramm sűrített paradicsom
  • 1 liter víz
  • 1 kávéskanál só és cukor

Főtt krumpli

  • 3 darab krumpli (nagy)
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

A rizst megmossuk. Száraz lábasban kevergetve pirítjuk, amíg száraz nem lesz. Ekkor felöntjük vízzel, sózzuk, felforraljuk. Mikor forr, közepesre mérsékeljük a lángot alatta, és fedő alatt lassan készre főzzük. Ha van otthon egy kis maradék főtt rizsünk, használjuk fel azt nyugodtan.

A hagymát finomra aprítjuk. Egy kevés zsiradékon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a fűszereket - bármi használható, amit fasírtba szoktunk tenni, a fenti csak ajánlás. Átkeverjük, majd felöntjük vízzel, sózzuk. Addig főzzük a zabot, míg a víz teljesen elforr és a kása besűrűsödik. Fűzzük olyan sűrűre, amennyire csak lehet. Mikor kész, tegyük félre.

Aprítsuk fel a fokhagymát, a petrezselymet, majd adjuk a zabhoz a főtt rizzsel együtt. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük, fűszerezzük. Várjuk meg, míg annyira kihűl, hogy a kezünkkel fasírtokat tudjunk formázni belőle. Ha már kihűlt, készítsük el a fasírtokat, forgassuk meg zsemlemorzsában, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokon 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.

A lisztet olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, vízzel hígítjuk. Sózzuk, kicsit cukrozzuk.

A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. Sós vízben puhára főzzük.

A fasírtot a krumplival és a szósszal tálaljuk.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük