Sütőben sült zablisztes fánk: bűntudat nélkül nassolhatod

zablisztes fánk cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármilyen meglepő, a fánk is lehet egészségesebb és alakbarátabb, és még szerethető is.

Ugyan a szalagos fánk élményét semmi nem adja vissza, mégis azt gondolom, hogy egészségesebb kiadásban is elkészíthető, méghozzá zablisztből és sütőben sütve. A tészta is sokkal egyszerűbben, gyorsabban készül, hiszen élesztő helyett sütőpor kerül bele, így keleszteni sem kell.

A legnagyobb különbség az, hogy fehér liszt helyett zablisztet tartalmaz, így a benne található szénhidrát sokkal lassabban szívódik fel, jobban eltelít, és később is leszel éhes. Itt olvashatsz arról, hogy milyen szuper ételeket készíthetsz ebből az egészséges gabonából. A fánk színe kicsit sötétebb lesz a megszokott verziónál, de ez az élvezeti értékéből semmit nem von le. 

A fánk másik ismertetőjegye, hogy bő olajban sül, ettől kalóriadúsabb lesz. Pedig készülhet sütőben is, mint ez a fahéjas, így máris egy kicsit tettél az egészségedért. A zabliszteset is süsd így, és akkor tényleg elmondhatod, hogy mindent megtettél az alakod érdekében, és még finomat is ettél. 

Zablisztes fánk sütőben sütve

zablisztes fánk recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm zabliszt
  • 2 darab tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 280 gramm joghurt vagy tejföl
  • 3 evőkanál eritrit (vagy cukor)
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálban keverjük össze, és hagyjuk egy kicsit állni. Nyújtsuk ki a tésztát, és ahogy a hagyományos fánkot szoktuk, pohárral szaggassuk ki, a közepébe készíthetünk lyukat is. Használhatunk speciális, fánksütő tepsit is, ez még egyszerűbbé teszi a sütést. Ilyenkor csak kanalazzuk bele a formába a masszát. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Tegyük a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy kanalazzuk a formába), és 25 perc alatt süssük meg őket. Ízlés szerint lekvárral vagy olvasztott étcsokival díszíthetjük. 

Fotó: Szász Eszter

Ezt is szeretjük