Zabpelyhes, áfonyás muffin: egészséges és villámgyors desszert
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Egy újabb szupergyors desszert, ami nemcsak azért jó, mert egy keverem-kavarom muffin, hanem azért is, mert bögrés recept, tehát semmit nem kell majd méregetnünk.
Kicsit egészségesebb verziót hoztunk most nektek: banánnal és áfonyával készül a recept, lisztből teljes kiőrlésűt használ, cukor helyett méz kerül bele, ráadásul a liszt egy részét zabpehelyre cseréli.
Zabpelyhes muffinból eddig ez a recept volt a kedvencem, de most riválisa akadt. A görög joghurttól és a kókuszolajtól elképesztően omlós és puha a tészta, a gyümölcsök pedig egészen frissítően hatnak. Reggelire vagy tízóraira szuper választás ez a muffin, egész napra ellát energiával.
Miért egészséges?
Az áfonya nem csak napi C-vitamin és K-vitamin szükségletünk nagy részét biztosítja, de antioxidánsokban is igen gazdag, ezért az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A banán tápláló, káliumban és magnéziumban gazdag alapanyag, a zab pedig kiváló rost- és szénhidrátforrás, más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. Úgyhogy tényleg nagyon egészséges ez a trió, érdemes kipróbálni.
Zabpelyhes, áfonyás muffin
Hozzávalók 12 adaghoz
- 0.5 bögre kókuszolaj
- 0.25 bögre méz
- 2 darab tojás
- 2 darab érett banán
- 0.5 bögre görög joghurt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 bögre zabpehely
- 1.5 bögre áfonya
Elkészítés:
A mézet és a kókuszolajat keverjük össze, ha utóbbi túl kemény, kicsit meg lehet melegíteni. Robotgéppel keverjük krémesre őket.
Keverjük hozzá a tojást és a joghurtot. Mehetnek bele a villával összetört banánok, a vanília, a fűszerek, a sütőpor és a só.
Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztet és a zabpelyhet, alaposan dolgozzuk össze. Végül keverjük bele az áfonyát is.
Készítsük elő a muffinformát, ha nem szilikon, akkor vajazzuk ki előtte. Osszuk el a tésztát 12 részre.
190 fokos sütőben kb. 20-25 percig süssük őket, amíg szép aranybarna nem lesz a tetejük.
Fotó: Getty Images