Zabpelyhes, áfonyás muffin: egészséges és villámgyors desszert

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy újabb szupergyors desszert, ami nemcsak azért jó, mert egy keverem-kavarom muffin, hanem azért is, mert bögrés recept, tehát semmit nem kell majd méregetnünk.

Kicsit egészségesebb verziót hoztunk most nektek: banánnal és áfonyával készül a recept, lisztből teljes kiőrlésűt használ, cukor helyett méz kerül bele, ráadásul a liszt egy részét zabpehelyre cseréli.

Zabpelyhes muffinból eddig ez a recept volt a kedvencem, de most riválisa akadt. A görög joghurttól és a kókuszolajtól elképesztően omlós és puha a tészta, a gyümölcsök pedig egészen frissítően hatnak. Reggelire vagy tízóraira szuper választás ez a muffin, egész napra ellát energiával. 

Miért egészséges?

Az áfonya nem csak napi C-vitamin és K-vitamin szükségletünk nagy részét biztosítja, de antioxidánsokban is igen gazdag, ezért az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A banán tápláló, káliumban és magnéziumban gazdag alapanyag, a zab pedig kiváló rost- és szénhidrátforrás, más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók benne. Úgyhogy tényleg nagyon egészséges ez a trió, érdemes kipróbálni. 

Zabpelyhes, áfonyás muffin

zabpelyhesáfonyásmuffin

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 0.5 bögre kókuszolaj
  • 0.25 bögre méz
  • 2 darab tojás
  • 2 darab érett banán
  • 0.5 bögre görög joghurt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 1.5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 bögre zabpehely
  • 1.5 bögre áfonya
Recept idők

Elkészítés:

A mézet és a kókuszolajat keverjük össze, ha utóbbi túl kemény, kicsit meg lehet melegíteni. Robotgéppel keverjük krémesre őket.

Keverjük hozzá a tojást és a joghurtot. Mehetnek bele a villával összetört banánok, a vanília, a fűszerek, a sütőpor és a só.

Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztet és a zabpelyhet, alaposan dolgozzuk össze. Végül keverjük bele az áfonyát is.

Készítsük elő a muffinformát, ha nem szilikon, akkor vajazzuk ki előtte. Osszuk el a tésztát 12 részre.

190 fokos sütőben kb. 20-25 percig süssük őket, amíg szép aranybarna nem lesz a tetejük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük