Önmagával sűrített zöldborsófőzelék: a fasírt receptjét is mutatjuk

3
Nyomtatás

A klasszikus zöldborsófőzelék gyerekkorunk egyik meghatározó fogása, és tökéletes társa a ropogós, fűszeres fasírt.

A klasszikus zöldborsófőzelékkel mindenki találkozott már az iskolai menzán vagy otthon, a nagymama konyhájában. A hagyományos rántás vagy habarás mellett ma már sokan keresik az egészségesebb alternatívákat, például a saját sűrítésű változatokat, amelyek könnyedebbé és kímélőbbé teszik a főzeléket. 

A főzelék mellől nem hiányozhat a ropogós fasírt sem, amely egy kis extrát ad az étel textúrájához és ízéhez. Ezek az apró, szaftos húsgolyók gyorsan elkészíthetők, ráadásul remekül variálhatók: készítheted sertésből, marhából, pulykából, de akár vegetáriánus változatban is, lencséből. Az alábbi adagból 30 golyó jön ki.

Zöldborsófőzelék fasírttal

zoldborso-fozelek

Hozzávalók 2 főre

Főzelék:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 400 g friss vagy mirelit zöldborsó
  • 1 tk.
  • 3 dl tej
  • 1 tk. keményítő

Fasírt:

  • 500 g darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 2 db áztatott zsemle
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1 tk. pirospaprika
  • 20 g zsemlemorzsa (plusz a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a fasírt elkészítésével. Aprítsuk fel a meghámozott vöröshagymát kockákra, adjuk a darált húshoz a tojással, zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával együtt.

A zsemléket áztassuk be tetszőlegesen vízbe vagy tejbe, majd nyomkodjuk ki, és gyúrjuk össze a darált hússal, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit összeálljon, addig készítsük el a főzeléket. 

Vágjuk kis kockákra a vöröshagymát, dinszteljük meg kevés olívaolajon, majd adjuk hozzá a borsót, sózzuk. Öntsük fel 200 ml tejjel, és főzzük 10-15 percig lassú lángon, amíg a borsó megpuhul.

A maradék 100 ml tejben keverjük el a keményítőt, ezután adjuk a borsóhoz. Főzzük még 5 percig, míg picit sűrűsödik, majd szedjük ki körülbelül a borsó egyharmadát, és egy turmixgépben pürésítsük. Használhatunk botmixert vagy aprítógépet is.

A borsópürét öntsük vissza a főzelékhez, keverjük össze, és főzzük lassú lángon, míg sűrű nem lesz. Ezzel el is készült.

Vegyük ki a hűtőszekrényből a darált húsos masszát, formázzunk kicsi gombócokat. Forgassuk meg zsemlemorzsában, végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük aranybarnára 35-40 perc alatt. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon