
A legjobb receptjeink zsenge zöldborsóból: ezekkel indítsd a szezont
A zöldborsó a nyár egyik vitathatatlan slágerzöldsége, színesen és sokféle módon felhasználható: 7 recepttel is segítünk abban, hogy a legfinomabb ételeket készítsd el belőle!
A klasszikus zöldborsófőzelékkel mindenki találkozott már az iskolai menzán vagy otthon, a nagymama konyhájában. A hagyományos rántás vagy habarás mellett ma már sokan keresik az egészségesebb alternatívákat, például a saját sűrítésű változatokat, amelyek könnyedebbé és kímélőbbé teszik a főzeléket.
A főzelék mellől nem hiányozhat a ropogós fasírt sem, amely egy kis extrát ad az étel textúrájához és ízéhez. Ezek az apró, szaftos húsgolyók gyorsan elkészíthetők, ráadásul remekül variálhatók: készítheted sertésből, marhából, pulykából, de akár vegetáriánus változatban is, lencséből. Az alábbi adagból 30 golyó jön ki.
Kezdjük a fasírt elkészítésével. Aprítsuk fel a meghámozott vöröshagymát kockákra, adjuk a darált húshoz a tojással, zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával együtt.
A zsemléket áztassuk be tetszőlegesen vízbe vagy tejbe, majd nyomkodjuk ki, és gyúrjuk össze a darált hússal, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit összeálljon, addig készítsük el a főzeléket.
Vágjuk kis kockákra a vöröshagymát, dinszteljük meg kevés olívaolajon, majd adjuk hozzá a borsót, sózzuk. Öntsük fel 200 ml tejjel, és főzzük 10-15 percig lassú lángon, amíg a borsó megpuhul.
A maradék 100 ml tejben keverjük el a keményítőt, ezután adjuk a borsóhoz. Főzzük még 5 percig, míg picit sűrűsödik, majd szedjük ki körülbelül a borsó egyharmadát, és egy turmixgépben pürésítsük. Használhatunk botmixert vagy aprítógépet is.
A borsópürét öntsük vissza a főzelékhez, keverjük össze, és főzzük lassú lángon, míg sűrű nem lesz. Ezzel el is készült.
Vegyük ki a hűtőszekrényből a darált húsos masszát, formázzunk kicsi gombócokat. Forgassuk meg zsemlemorzsában, végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük aranybarnára 35-40 perc alatt.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu