30 perces lencsés egytál: hamar kész, és tele van vitaminnal
Ez a villámgyors zöldséges, lencsés egytálétel a sietős esték megmentője lehet.
Január első napján a lencseevés már szinte kötelezővé vált, hogy ne szenvedjünk hiányt az új esztendőben. A főzelék és a leves mellett érdemes kipróbálni más lencséből készült finomságot, így a fasírtot is, amelyet nem csak elsején, bármikor elkészíthetsz.
Ebbe ezúttal nem került hús, mégis laktató és tartalmas. Tökéletes alap lehet hozzá a vörös vagy a barna lencse is. Ha odafigyelsz a kilókra, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes zsemlemorzsát is használhatsz a masszához. A magoknak köszönhetően a végeredmény kellemesen ropogós lesz.
Ha a fasírtokat tepsiben sütöd, nem tocsognak majd az olajban.
A lencsét mossuk meg, és tegyük fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Adjunk hozzá sót, babérlevelet, főzzük puhára körülbelül 25-30 perc alatt, és szűrjük le.
A répát hámozzuk meg, daraboljuk fel, és pároljuk meg. Várjuk meg, míg a lencse és a répa kicsit hűl, majd rakjuk át őket egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a megpucolt, darabolt vöröshagymát és a fokhagymát, majd dolgozzuk össze a géppel. Akkor jó, ha pépes, krémes.
Tegyük hozzá a tojást, a zsemlemorzsát, a zabpelyhet, a napraforgómagot, a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, javítsunk az ízén és az állagán.
Formázzunk a masszából tetszőleges nagyságú pogácsákat, és mindegyiket lapítsuk le egy kicsit. Rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Toljuk forró sütőbe, és süssük meg 180 fokon körülbelül 30 perc alatt.
Fotó: Getty Images