Tradicionális kínai étel a zöldhagymás lepény: kívül ropogós, belül foszlós

hagymáslepény2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha hagymarajongó vagy, mindenképp készítsd el a kínai lepényt, nemcsak nagyon finom, de egészen különleges textúrája is van.

A kínai lepény titka a tészta hajtogatásában rejlik, a nyújtás, tekerés, csavarás adja azt a belül foszlós, kívül ropogós állagot, amit keresünk. Csak pár egyszerű hozzávalót igényel, mégis nagyon különleges lesz a végeredmény, mindenképp adj neki egy esélyt.

A „scallion pancake”-nek nevezett kínai lepényt főként street foodként kínálják, de éttermek étlapján is megtalálni. A „pancake”, vagyis palacsinta elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis egyáltalán nem olyan, mint az általunk ismert édes változatok, ennek gyúrható, rugalmas tészta az alapja.

A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, majd olajjal, sóval és zöldhagymával meghinteni, utána feltekerni, csavarni, csigát formázni belőle, kilapítani, végül sütni. Ne ijedj meg ettől a felsorolástól, a receptleírásban videós segítséget is találsz, és semmiképp ne spórold meg ezeket a lépéseket, mert csak így lesz tökéletes a textúrája. 

Zöldhagymás lepény

hagymáslepény

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 280 gramm liszt
  • 0.5 tk só (+ a szóráshoz)
  • 200 ml víz
  • 8 szál zöldhagyma
  • 2 ek olaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a fél teáskanál sót. Öntsük hozzá a vizet, dolgozzuk egybe a tésztát, ha szükséges, mehet még hozzá 20-30 ml víz. Fedjük le, majd hagyjuk állni 20 percig.

Közben a zöldhagymákat tisztítsuk meg, vágjuk karikákra.

A tésztát borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk gombóccá. Osszuk négyfelé. 

Vegyünk magunk elé egy rész tésztát, nyújtsuk egészen vékonyra. Kenjünk rá egy kevés olajat, szórjunk rá egy kevés sót, majd zöldhagymát. Szorosan tekerjük fel a tésztát. Az így kapott tésztarudat csavarjuk meg, majd az egyik végétől kezdve tekerjük fel, hogy egy csigát kapjunk. Ebben a videóban tudjuk megnézni a formázást a 3. perctől. Járjunk el így a másik 3 tésztagombóccal is. Fedjük le őket, majd hagyjuk állni 30 percig.

Az így kapott tésztacsigákat kenjük le egy kevés olajjal, majd a tenyerünk vagy egy nyújtófa segítségével lapítsuk ki vékony körré. 

Készítsünk elő egy tapadásmentes serpenyőt. Adjunk hozzá egy leheletnyi olajat, forrósítsuk fel. Vegyük kicsire a lángot, majd tegyük az egyik lepényt a serpenyőbe. Fedjük le a serpenyőt, süssük a lepényt 2-3 percig, majd fordítsuk meg, fedő alatt süssük ugyanannyi ideig. Utána fedő nélkül süssük még addig, míg aranybarna nem lesz mindkét oldala.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük