Mennyei tócsni zöldbanánból: ha unod már a megszokott ízeket

8
Nyomtatás
Zoldbanan-tocsni
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tócsni a világ egyik legegyszerűbben összedobható fogása, és szinte bármilyen zöldségből elkészíthető. Ha unod a krumplialapút, akkor próbáld ki ezt a reformváltozatot zöldbanánból.

A zöldbanán (plantain) az egyik kuriózum a szupermarketek zöldség- és gyümölcsrészlegén, de felhasználását mindmáig homály fedi. Főzőbanánnak is nevezik, hiszen a klasszikus banánnal ellentétben nyersen nem fogyasztható, ugyanis nagyon kemény. Hőkezelés során azonban megpuhul, az íze is sokkal finomabb lesz, és egészséges szénhidrátforrásként használható.

A zöldes árnyalatú gyümölcs kevés cukrot tartalmaz, így számos ételben kiváló helyettesítője lehet a krumplinak. Zölden főként főzni érdemes, hiszen ilyenkor a legmagasabb a keményítő- és legalacsonyabb a cukortartalma. Érettebb formájában – amikor már barnás árnyalatú a héja – desszertekhez a legjobb, vagy éppen pürék készítéséhez. Porrá őrölve kiváló helyettesítője a búzalisztnek.

Éretlenebb állapotában nehézséget okozhat a pucolása, mivel a héja nagyon nehezen válik el a gyümölcstől. Ebben az esetben érdemes a zöldbanánt félbevágni, a szárát és a csúcsát levágni, majd a héjakon hosszanti bemetszést ejteni. Így kézzel viszonylag könnyű lefejteni a gyümölcsről.

Zöldbanántócsni

Zoldbanan-tocsni-c

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 2 db zöldbanán
  • 5 szál zöldhagyma karikázva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 csokor friss koriander apróra vágva
  • 0.5 tk chilipehely
  • 2 tk friss lime-lé
  • 1 db lime reszelt héja
  • 0.5 tk
  • 5 ek hajdinaliszt
  • kevés olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Pucoljuk meg a zöldbanánt a fent leírtak szerint, majd apró lyukú reszelőn reszeljük le. Adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, és alaposan keverjük össze.

Kézzel formázzunk szabályos korongokat: mérettől függően 10-12 darab jön ki a megadott mennyiségből.

Az olajjal hevítsünk elő egy nagyobb tapadásmentes serpenyőt, majd óvatosan helyezzük bele a tócsnikat. Közepes hőfokon süssük őket mindkét oldalukon 3-4 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

Szedjük ki őket egy papírtörlőre, és salátával, tetszés szerinti mártogatóssal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon