Tartalmas ragu zsenge zöldborsóval és krumplival: görög recept alapján
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Laktató, mégsem nehezít el, egyszerű, mégis nagyon különleges, a görög borsóragu isteni finom.
Görög recept alapján készül ez a minimalista, mégis nagyon ízletes ragu, amelyben nem is igazán a krumpli, inkább a zöldborsó a főszereplő. Szezonban mindenképpen friss borsót használj, minél édeskésebb, annál finomabb lesz a végeredmény, ahogy répából is érdemes zsengét választani. Tavasszal újkrumpliból készítsd, akár héjastól is főzheted, szezonon kívül pedig az öreg is tökéletes lesz.
Bár a tradicionális receptben csak az alább olvasható hozzávalók szerepelnek, feldobhatod a ragut cukkinivel, többféle hagymával, illetve vannak, akik a kapor mellé egy kevés oregánót vagy petrezselymet is kevernek. Bátran alakíthatod az alapot, ha nem tudsz hús nélkül élni, akár kockára vágott marhahúst is főzhetsz bele - természetesen, annak jóval több idő kell.
Zöldborsóragu krumplival
Hozzávalók 4 személyre
- 100 milliliter olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 700 gramm zöldborsó
- 2 darab répa
- 8 darab újkrumpli (kisebb)
- 1 darab paradicsom
- 6 evőkanál passzírozott paradicsom
- 1 marék kapor
- ízlés szerint só, bors
- víz/alaplé
Elkészítés:
A répát és a hagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk karikákra, utóbbit aprítsuk össze. A paradicsomot mossuk meg, kockázzuk össze. Az újkrumplit mossuk meg, rajta is maradhat a héja, de le is lehet dörzsölni róla. Vágjuk ketté- vagy négyfelé.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy lábasban vagy mélyebb serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük meg, de akkor az igazi, ha picit karamellizálódik is. Adjuk hozzá a borsót és a répát, keverjük össze, majd 2-3 perc után a friss és a passzírozott paradicsomot, illetve a krumplit is. Öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, amennyi éppen ellepi a zöldségeket, majd ha forr, sózzuk, borsozzuk. Vegyük kicsire a lángot, fedjük le, gyöngyözve főzzük nagyjából 30 percig, míg picit sűrűsödik a szaftja.
Mikor minden puha, keverjük bele a kaprot, majd pár perc alatt főzzük össze, végül kapcsoljuk le alatta a lángot.
Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images