
Zöldségekkel töltött, fűszeres indiai lepény - Van benne egy csavar
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Vegetáriánus témában az indiai konyha egyszerűen verhetetlen. Olyan húsmentes ételeik vannak, amikben nem csak az ízek intenzívebbek és izgalmasabbak egy átlagos húsételnél, de az állagokkal is olyan összetett hatást tudnak elérni, amit máskülönben hús nélkül nehéz.
Rengeteg különböző lepénykenyerük van a puha, szálas állagú kelesztett naantól kezdve az egyszerű kelesztetlen és a ropogós kenyerekig. A parata, amit most kipróbáltam, szintén élesztő nélküli, teljes kiőrlésű, lisztes tésztával készül.
Együtt kell nyújtani a tésztát a töltelékkel
A különlegessége abban áll, hogy a belsejében fűszeres zöldség van, ami nyújtás közben finoman összekeveredik a tésztával, ettől egy réteges, izgalmas állagú lepény jön létre. Létezik krumplis, zöldborsós és karfiolos változatban is, én most egy keveréket használtam krumpliból és zöldborsóból.
Leszámítva, hogy a tölteléket előre el kell készíteni, egyáltalán nem bonyolult, sőt, egészen szórakoztató az elkészítése, a hajtogatás, töltögetés és a sütés. Frissen a legjobb, akár valamilyen csípősebb mártogatós mellé, akár magában.
Indiai, zöldségekkel töltött lepény

Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 2.5 deciliter víz
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál vaj
- 2 darab krumpli
- 200 gramm zöldborsó
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint csili
- 2 teáskanál garam masala
- 3 evőkanál vaj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a puha vajjal és a sóval, hozzáadjuk a vizet kis adagokban, mert nem biztos, hogy kelleni fog mind, és puha tésztát gyúrunk. A tésztát tizenkét kis darabra osztjuk.
A tésztadarabokat egyenként kinyújtjuk, a közepére teszünk egy nagy evőkanálnyi tölteléket, ráhajtogatjuk a tészta széleit, majd finoman kinyújtjuk úgy, hogy kisebb tenyérnyi palacsintákat kapjunk. A lepényeket kevés vajjal kikent serpenyőben aranybarnára sütjük.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors