
Zöldségekkel töltött, fűszeres indiai lepény - Van benne egy csavar
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Vegetáriánus témában az indiai konyha egyszerűen verhetetlen. Olyan húsmentes ételeik vannak, amikben nem csak az ízek intenzívebbek és izgalmasabbak egy átlagos húsételnél, de az állagokkal is olyan összetett hatást tudnak elérni, amit máskülönben hús nélkül nehéz.
Rengeteg különböző lepénykenyerük van a puha, szálas állagú kelesztett naantól kezdve az egyszerű kelesztetlen és a ropogós kenyerekig. A parata, amit most kipróbáltam, szintén élesztő nélküli, teljes kiőrlésű, lisztes tésztával készül.
Együtt kell nyújtani a tésztát a töltelékkel
A különlegessége abban áll, hogy a belsejében fűszeres zöldség van, ami nyújtás közben finoman összekeveredik a tésztával, ettől egy réteges, izgalmas állagú lepény jön létre. Létezik krumplis, zöldborsós és karfiolos változatban is, én most egy keveréket használtam krumpliból és zöldborsóból.
Leszámítva, hogy a tölteléket előre el kell készíteni, egyáltalán nem bonyolult, sőt, egészen szórakoztató az elkészítése, a hajtogatás, töltögetés és a sütés. Frissen a legjobb, akár valamilyen csípősebb mártogatós mellé, akár magában.
Indiai, zöldségekkel töltött lepény

Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 2.5 deciliter víz
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál vaj
- 2 darab krumpli
- 200 gramm zöldborsó
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint csili
- 2 teáskanál garam masala
- 3 evőkanál vaj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a puha vajjal és a sóval, hozzáadjuk a vizet kis adagokban, mert nem biztos, hogy kelleni fog mind, és puha tésztát gyúrunk. A tésztát tizenkét kis darabra osztjuk.
A tésztadarabokat egyenként kinyújtjuk, a közepére teszünk egy nagy evőkanálnyi tölteléket, ráhajtogatjuk a tészta széleit, majd finoman kinyújtjuk úgy, hogy kisebb tenyérnyi palacsintákat kapjunk. A lepényeket kevés vajjal kikent serpenyőben aranybarnára sütjük.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors