Isteni húsmentes fasírt Szentestére – Tökéletes krumpli és lilakáposzta mellé

csfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsevők nehezen tudják elképzelni az étkezést hús nélkül, pedig zöldségből is lehet ízletes, mutatós és laktató fogást a tányérra tenni.

Szenteste minden családnak megvan a hagyományos, bevált menüsora, amit minden évben elkészít. Az ünnepnapon a kacsasült lilakáposztával és tört krumplival nagy népszerűségnek örvend. Mi is gyakran készítjük karácsonykor, az egyik vegetáriánus ismerősöm azonban a káposzta és krumpli mellé mást szokott a tányérjára tenni.

A saját ötlete alapján készült ropogós zöldségfasírt csicseriborsóból áll. A falafel inspirálta, de nála a csicseri mellé brokkoli és sárgarépa is kerül, a római őrölt köménytől pedig pikáns ízvilágú lesz a fasírt. A zöldséges masszából lehet hengert, laposabb húspogácsát vagy kis labdát is formálni. Bő olajban szokás sütni, de tepsiben is elkészíthető kevesebb olajjal, 180 fokos sütőben 30-45 perc alatt készül el az isteni zöldségfasírt.

Zöldséges csicserifasírt

zöldséggolyó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dekagramm főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 25 dekagramm brokkoli
  • 20 dekagramm sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 10 dekagramm zsemlemorzsa
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit szedjük rózsáira, majd sós vízben főzzük puhára. A csicseriborsót csepegtessük le, a brokkolival együtt törjük össze (aprító, villa vagy kés segítségével). A csicseriborsóhoz és a brokkolihoz reszeljük hozzá (kis lyukú reszelőn) a sárgarépát, mehet még hozzá a zúzott fokhagyma is.

A csicseriborsós keveréket dolgozzuk össze a tojással és a zsemlemorzsa felével, majd sóval, borssal és a római köménnyel ízesítsük. A masszát 20 percig hagyjuk állni, utána ízlés szerint hengereket vagy húspogácsákat, golyókat formálhatunk belőle. Ezeket forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában, majd forró olajban minden oldalán süssük aranybarnára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük