Tartalmas, zöldséges quesadilla sok sajttal: kész tortillalap az alapja

zoldseges-quesadilla2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A quesadilla melegen az igazi: a tölteléket készítsd el előre, majd mindig csak akkor kanalazd a lapok közé és süsd meg, mikor már kínálod.

A quesadilla, a mexikói finomság viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, hiszen tortillalap az alapja, amit akár készen is megvehetsz. Így a tésztával semmi dolgod nem lesz, csak a töltelékre kell egy kis időt és figyelmet szánnod.

Szinte bármit betölthetsz a lapok közé, legyen az darált húsos ragu, sajt vagy zöldségek: mi alább egy vega verziót mutatunk. A megszokott mexikói alapanyagok mellé, mint a bab és a kukorica, édeskrumplit, paprikát és lila hagymát csempésztünk, így nagyon tartalmas lett a fogás, sokféle íz keveredik benne. A koriander is fontos szereplő, ki ne hagyd, ez a zöldfűszer teszi fel az i-re a pontot.

A betöltött tortillalapot serpenyőben sütheted meg a leggyorsabban és legegyszerűbben: oldalanként kb. 1-1 percet adj neki, ennyi idő alatt szépen megpirul és foltos lesz a tészta.

Zöldséges quesadilla

zoldseges-quesadilla

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kisebb db édesburgonya
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 fej lila hagyma
  • 100 g kukorica (konzerv)
  • 400 g vörösbab (konzerv)
  • 1 db jalapeño (opcionális)
  • 0.5 tk római kömény
  • 0.5 tk chilipor
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 nagy db tortillalap
  • 300 g reszelt sajt
  • 1 csokor koriander
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk pici, 1 centis kockákra. A paprikát mossuk meg, szintén vágjuk kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.

A kukoricát és a babot szűrjük le, öblítsük át.

Ha használunk, a jalapeño magházát vágjuk ki, a húsát kockázzuk össze.

Forrósítsunk 1 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá az édeskrumplit. 6-8 percig pirítsuk, míg megpuhul. Tegyük félre.

Tegyük a serpenyőbe a maradék olajat. Dobjuk rá a hagymát, paprikát, jalapeñót. 4-5 percig dinszteljük, míg puhák nem lesznek. Ekkor keverjük hozzájuk a félretett édeskrumplit, a babot, a kukoricát, fűszerezzük római köménnyel, chilivel, sóval, borssal. Még 2-3 percig melegítsük, majd kanalazzuk egy tálba a tölteléket.

A serpenyőt töröljük szárazra, tegyük közepes lángra.

Tegyünk bele egy tortillalapot. Szórjunk rá reszelt sajtot úgy, hogy mindenhol befedje, majd az egyik felére kanalazzunk 3-4 evőkanálnyi tölteléket. A töltelék tetejére szórjunk összeaprított koriandert. A tortilla üresen maradt felét hajtsuk rá a betöltöttre, majd így süssük kb. 30 másodpercig, míg az alja foltos, pirult nem lesz. Ekkor fordítsuk meg, a másik felét is süssük 30-60 másodpercig.

Szedjük tányérra, vágjuk háromszögekre, majd kínálhatjuk is. Süssük ki így a maradék lapot és tölteléket is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük