
Sós, sajtos cukkinimuffin zöldfűszerekkel: ha unod az édes változatokat
A muffin nem csak édes lehet: a sós, sajtos cukkinimuffin reggelire, uzsonnára és vacsorára is tökéletes választás.
Ha unod a rohanós, gyorsan összedobott reggeliket, akkor a legközelebbi hétvégén szánj időt erre a mennyei zöldséges muffinra, és élvezd a tápláló, fehérjedús fogást.
A muffin különlegessége, hogy a hagyományos tojásos alap helyett tofuval készül, így ugyanolyan tartalmas és tápanyagdús lesz, de akkor is megeheted, ha tojásallergiád van, esetleg növényi étrendet követsz.
A tofut csepegtessük le, tekerjük papírtörlőbe vagy tiszta konyharuhába, és helyezzünk rá valamilyen nehezéket – így préseljük 15-20 percig.
Közben hevítsük fel az olajat, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, azt is pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a brokkoli, a gomba, az aszalt paradicsom és a spenót is, és pirítsuk őket 5-6 percig, vagy amíg a zöldségek közepesen puhák nem lesznek, a spenót pedig össze nem esik. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.
A tofut tördeljük aprítógépbe, adjuk hozzá a szójaitalt, a sörélesztőpelyhet, a kukoricakeményítőt, a kétféle sót, a borsot és a kurkumát, és dolgozzuk csomómentesre.
Öntsük a tofus keveréket a lepirított zöldségekre, majd keverjük bele a metélőhagymát és a sütőport is.
Alaposan kenjünk ki olajjal egy muffinformát, majd kanalazzuk bele a masszát. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük meg. A muffinokat hagyjuk 10 percig a sütőformában hűlni, majd szedjük őket hűtőrácsra, és fogyasztás előtt várjuk ki, amíg kissé megdermednek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu